Продължава поскъпването на дървата за огрев в цялата страна. В

...
Продължава поскъпването на дървата за огрев в цялата страна. В
Коментари Харесай

Шоково поскъпване на дървата за огрев

Продължава повишаването на дървата за огрев в цялата страна. В огромните обитаеми места търсенето им е скочило 3 пъти по отношение на предходната година, регистрират от земеделското министерство. А хора от селата алармират за далавера и измами при доставките на дърва.

По лист Любомир от Вакарел има право да получи дърва за огрев по 54 лева за кубик. Когато поръчва от горското стопанство, материалът е докаран от частна компания.

„ Вечерта ми се обадиха и ми споделиха, че са 90 лева на кубик. На идващия ден, като пристигнаха от камиона, който ми докара, ми сподели - тази заран е към този момент 100 лева За мен това е машинация. Не ми беше даден никакъв документ. Фирмата е единствено една. Ние нямаме друга опция “, описа Любомир Любенов.

Други от Вакарел също се оплакаха, че не получават касови бонове за доставка на дървата им. Само транспортни билети, само че от други курсове.

„ Виж какво написа - 05.08.22, а те ми ги докараха на 20-и. Няма цена, ето, а на мен имената ми са Борислав Стоянов, а тук написа Иван Атанасов. Сега не мога да потвърдя, че имам дърва “, сподели Борислав.

„ На тази кубатура от 3000 кубика за локално население се явява разлика от 150 000 лева, които ги няма на никое място, в смисъл няма документ, няма нищо “, съобщи Симеон Николов.

По телефона шефът на дърводобивната фирма-доставчик във Вакарел отхвърли да спекулира в цените и ги изясни с повишаването на горивата.

Емил Караджов означи, че при поискване всеки може да отиде в офиса им и да му издадат фактура.

Наред с господстващото състояние на пазара от някои компании по селата, цените скачат поради огромното търсене на дърва за отопление по места, които всекидневно се отопляват по различен метод, сподели за Би Ти Ви заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

„ Ние не можем да спрем търговците, на които ние продаваме дървесина, да спекулират с тази цена. Към средата на годината сме извадили над 370 000 куб. метра повече дървесина от миналата, само че това се оказа незадоволително и на пазара има прочут недостиг “, разяснява Валентин Чамбов.

Търсенето пък е предизвикано от боязън за скок в цените на газа и електричеството през зимата. На този декор дървопреработвателните компании всеобщо купуват от дървата за популацията и подвигат цените поради високото търсене на целулозни артикули, споделят от министерството.

Преди дни страната е сключила устни съглашения с бизнеса да понижи покупките на дърва, предопределени за огрев, сподели още зам.-министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР