Продължава посещението на президента Румен Радев в Испания. Държавният глава посети

...
Продължава посещението на президента Румен Радев в Испания.
Държавният глава посети
Коментари Харесай

Радев летя с изтребител Еврофайтър в Испания

Продължава визитата на президента Румен Радев в Испания.

Държавният глава посети Логистичния център за въоръжение и изследване (CLAEX) във военновъздушната база в Торехон де Ардос, покрай Мадрид.
След инструктаж и показване на изтребителя Eurofighter EF-20 Typhoon II на испанските военновъздушни сили президентът имаше и показателен полет на този военен аероплан.

След като слезе от самолета, пред публицисти президентът благодари на испанските си сътрудници за опцията да лети, по думите му, на един от най-съвременните изтребители в света.

"Благодаря на испанските летци и техници, които дружно със своите български събратя, се грижеха за сигурността на небето над България “, добави Радев.

На какво хвърча Румен Радев?

„ Еврофайтър Тайфун “, прочут също като „ Юрофайтър “, е резултат от един от най-комплексните взаимни планове в региона на защитата и технологиите в Европа. Многоцелевият изтребител от сред четвърто и пето потомство обезпечава отбраната на небето на Германия, Англия, Италия, Испания, Австрия, а също и ред други страни отвън Стария континент.

Концепцията за общ европейски план за изтребител се появява още през 70-те, като тя стъпва върху сполучливото ангело-германо-италианско партньорство за ударния аероплан „ Торнадо “.
Същинската работа по „ Еврофайтър “ стартира през 80-те, като не липсват проблеми в това число и от политическо естество – Франция излиза от програмата, с цел да създаде своя „ Рафал “ и несполучливо оказва напън на Испания за същото, Федерална Република Германия обществено подлага на критика прекомерно повлияните от Съединени американски щати визии на Англия за плана, има и съществени разминавания към самата концепция какви би трябвало да са главните задания на машината.

Въпреки че най-големите концептуални проблеми са изчистени, разпадането на Източния блок в края на 80-те слага под сериозен риск цялата стратегия – в Германия 1992 година е изборна година, а множеството гласоподаватели са пацифистки настроени. Все отново огромната обязаност на индустрията с плана го избавя и първият първообраз на окончателния дизайн полита през 1994 година в Германия.

Първият сериен аероплан е подготвен през 2002 година, а доставките стартират по-ритмично след 2003 година Производството тече редом в Германия, Англия, Италия и Испания. Въпреки забавянията и оскъпяването на програмата, водачите харесват новия аероплан, който се оказва освен бърз, само че и маневрен и добра платформа за въздушен пердах с комфортни за летеца контроли.

Стандартното въоръжение на „ Еврофайтър “ е 27-милиметрово оръдие „ Маузер “ и разнообразна настройка от ракети „ въздух-въздух “ и „ въздух-земя “, бомби, реактивни снаряди и така нататък Изтребителите имат система за цифров продан на информация и за радиоелектронна битка.

Междувременно, изтребителят получава усъвършенствания и има общо 4 поколения в отговор на откритите в хода на употребата благоприятни условия за развиване.

В бойни условия „ Еврофайтър “ е употребен от саудитските Военновъздушни сили, които ги използваха против „ Ислямска страна “ в Сирия, а и досега изтребителите са главен детайл от акцията на петролната монархия против бунтовниците в Йемен.

Вече се работи по наследника на „ Еврофайтър “, като Германия, Франция и Испания сплотиха сили в плана NGF, а Англия и Италия създават „ Темпест “.

Австрия желае да продаде своите 15 машини поради извънредно високата цена на поддръжката им и да ги размени вероятно с F-16. Самото закупуване на „ Еврофайтър “ през 2003 година беше съпроводено с корупционен скандал.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР