Продължава поклонението пред тленните останки на Елизабет II. Върху ковчега

...
Продължава поклонението пред тленните останки на Елизабет II. Върху ковчега
Коментари Харесай

2868 диаманта и 273 перли: Имперската корона върху ковчега на Елизабет II и какво значи тя


Продължава поклонението пред тленните остатъци на Елизабет II. Върху ковчега ѝ в Уестминстър хол е положена така наречен Имперска корона, както и кълбото и скиптъра, знаци на кралското великолепие.

Имперската корона е един от най-разпознаваемите предмети в кралската сбирка от бижута.

За направата ѝ са употребявани 3000 скъпоценни камъка – 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда и пет рубина. Бижутери споделят, че от време на време е мъчно даже да гледаш короната поради множеството камъни, които отразяват светлината.

Кралица Елизабет II с имперската корона
Снимка: Getty Images


Имперската корона е направена през 1937 година за коронацията на бащата на Елизабет II – крал Джордж VI. Дизайнът ѝ е подобен, че да тежи по-малко и да приляга по-добре на кралската глава спрямо предходната корона, която е останала от времето на кралица Виктория.

Въпреки това Имперската корона тежи малко над един кг. С тази корона е коронясана е самата Елизабет II.

Кралица Елизабет II с имперската корона на коронацията си
Снимка: Getty Images


По време на властването си Елизабет II носи короната всяка година на откриването на Народното събрание. През 2018 година тя разяснява и бремето да носиш такава корона. „ Всъщност не можеш да си погледнеш речта, тъй като не можеш да си наведеш главата. Трябва да вдигнеш листовете с речта си, тъй като другояче ще ти се счупи врата “, споделя тя.

Короната съдържа 317-каратовият елмаз Кулинан II или „ Втората звезда на Африка “. Той е отсечен от най-големия елмаз откриван в миналото в света, като е подарък на Едуард VII за 66-ия му рожден ден.

Друг впечатляващ камък е най-старият прочут в цялата кралска сбирка. Сапфирът е в средата на кръста на короната и неговото битие може да бъде проследено до XI век, когато е носен на пръстен от крал Св. Едуард.

Снимка: Getty Images


Любимият драгоценен камък на Елизабет II е огромен и червен, прочут с името Рубинът на черния принц. Твърди се, че той е носен през 1415 година по време на Стогодишната война от Хенри V за борбата при Аженкур, когато британските войски разгромяват французите покрай Кале.

Снимка: Getty Images


Цената на кралската Имперска корона е невероятно да се дефинира, настояват специалисти. Тя на процедура е скъпа. Когато не се употребява Имперската корона се пази в Лондонския тауър дружно с останалите кралски бижута в продължение на към този момент 600 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР