Продължава отстраняването на щетите от наводненията в Северозапада, а прогнозите

...
Продължава отстраняването на щетите от наводненията в Северозапада, а прогнозите
Коментари Харесай

Разруха след потопа в Северозапада: Битката с щетите продължава

Продължава отстраняването на вредите от наводненията в Северозапада, а прогнозите са за още порои и стихии в половин България на следващия ден. В ботевградското село Врачеш къщите, потърпевши при потопа в понеделник, са към 100. Какви компликации срещат хората там?

Около 20 къщи в селото са мощно наранени. Домакинските уреди са вдигнати нависоко или в седят кална. Вижда се до каква степен е стигнала самата вода – част от стените в къщите на хората към момента са мокри , а основите са подкопани.

Водата отнася първия етаж на къща на едно от фамилиите и доста от техните мемоари

Марин Иванов е у дома, когато водата нахлува на приземния етаж и го залива. „ За нула време се изпълни етажа. Уплаших се и не спах цяла нощ, тъй като се тормозя, че водата може да пробие мазилката и тухлите. Къщата може да падне “, споделя той.

Снимка: bTV

На приземния етаж вълната застига 97 годишната му майка, която е на легло. „ Ама аз не мога да ходя и с помощта на него и на правнучето оцелях – те ме измъкнаха на стълбите. Седнах на един стол “, споделя и старата жена.

Окръжната прокуратура в Монтана се самосезира и разпореди инспекция

Сега половината мебелировка на фамилията е на двора, а другата – унищожена. „ Щетите са доста, нямаме диван, нищо не може да се употребява, всичко е на вода “, изяснява баба Пръвка.

В прилежаща къща, ситуирана също в ниската част на селото, водата потича като река. „ Вчера подкопа изпод и къщата, всичко е изровено. Мислим, че е излязла реката от коритото си, но не е излязла. Много мощен беше дъждът “, споделя Христо Маринов.

Следва да се откри имало ли е непочистени сектори на река Раковска

А дворът на една от къщите наподобява като езеро. Изпомпването на водата занапред следва. Кметът през днешния ден разказва вредите по домовете на хората дружно с комисия.

Снимка: bTV

„ Утре ще има изключителна сесия на общинския съвет и ще се внесем докладната, с цел да може да се реши каква помощ да се отпусне “, изяснява кметът на Врачеш Марин Бончовски.

Някои фамилии към този момент са създали сами насипи пред домовете си, с цел да препречат пътя на водата, когато още веднъж завали.

В помощ на жителите се отзоваха доста доброволци и военнослужещи в отпуск

А в Берковица укрепват речното корито и почистват деретата. В помощ на наводнения град са пратени спомагателни сили на армията. Пристигат и доброволци.

Снимка: bTV

Когато водата приижда, майката на Диана Славкова е сама. „ Тя не може да плува и към този момент е изпитала боязън за живота си. Подпирала е прозореца с ръка “, споделя Диана. И добавя: „ Тука беше паднал ледник и беше запречил тази врата. То и тука се вижда равнището – ето до тук беше. “

Това се вижда на фрагменти, изпратени ни от фенове

Стихията опустошава всичко. „ И в действителност тя е още доста смутена - целия си живот като гледа в калта. На този етаж ѝ стояха картички, събирани цялостен живот, фотоси, мемоари, книги, всевъзможни персонални движимости и в действителност шокът за нея е огромен “, отбелязва още Диана.

Снимка: bTV

Пред дома на Камелия Каменова, военните втори ден построяват дига. „ Три камиона към този момент чували докараха, ето ги – сега не престават да работят. Не знам тази вечер какво ще се случи и в случай че стартира нов проливен дъжд, просто не знам “, споделя опасенията си Камелия.

Уж отвеян от придошла река мост се оказа преднамерено отстранен

Местната власт не се тормози от инспекцията, дали длъжностни лица са изпълнявали отговорностите си по разчистване на речното корито. „ Всяко едно злополучие, което се е случвало в община Берковица, е било проверявано от прокуратурата и по този начин би трябвало да бъде, безапелационна е Димитранка Каменова, кмет на Берковица. Общината разгласи дарителска сметка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР