Продължава мащабният ремонт на моста над река Марица, свързващ централната

...
Продължава мащабният ремонт на моста над река Марица, свързващ централната
Коментари Харесай

Кметът на Димитровград опроверга слухове за спрян мащабен ре...

Продължава огромният ремонт на моста над река Марица, свързващ централната част на Димитровград с кварталите " Мариино ", " Вулкан " и " Черноконево ". Това сподели през днешния ден на място кметът Иво Димов, с цел да опровергае разнообразни клюки и неистини, че работата по оборудването е спряла поради привършване на парите, липса на строително позволение и други погрешни изказвания.

" Появиха се фотоси от дрон и изказвания, че не се работи. демонстрираха обаче горната част на моста, до момента в който под него екипите на компанията реализатор си вършеше прецизно отговорностите ", показа градоначалникът. С него беше и доцент доктор инж. Петър Николов. Той е ​от експертния екип на проф. доктор инж. Костадин Топуров, под чието управление и наблюдаване се правят ремонтните действия.



Мостът бе затворен за ремонт в края на октомври м.г. поради сериозното му положение. " Избрахме това време на годината, тъй като тогава равнището на река Марица беше най-ниско. Това разреши подмяната на деветте носещи колони на моста с нови стоманобетонни. Само едната от тях тежи 50 тона. За задачата в региона ще бе ситуиран 400-тонен кран. Такива има единствено 3 в България. В момента всички машини са заети и в случай че трябваше да стартираме в този момент, щяхме да чакаме още повече. Винаги съм казвал, че за мен качеството на работа е преди всичко, по тази причина държа осъществяването и на дейностите по ремонта да бъдат на равнище ", изясни още Димов. Той и експертите с него подчертаха, че предначертаните действия са директно свързани и с метеорологичната конюнктура. ​ " Да, зима нямаше, само че за сметка на това имаше ​много превалявания и ​влажност “, разяснява още кметът. Той подчертава, че устоите на моста са укрепени. Ремонтните действия обхващали 5 дка повърхност. по дългия близо 240 метра и необятен 14.40 метра мост. Отпуснатите за цялостната реорганизация пари от страната са 1 830 000 лева



Реконструкцията не е елементарна и се извършва прецизно под мониторинга на проектантите на проф. Топуров. " Той е оказан престиж и е обвързван с построяването на други значими уреди в Димитровград като кръговото към водната кула и двете пасарелки над жп линиите ", напомни Иво Димов.

" Устоите на моста са укрепени. Съоръжението включва доста характерни и поредни действия, разграничени на две съществени групи, чието осъществяване би трябвало да е в разнообразни сезони ", разясни доцент доктор инж Николов.



" Искрено се надявам, че до 2 месеца придвижването на коли по моста ще бъде възобновено, в случай че метеорологичната конюнктура разреши ", добави кметът. Според него, проектантите и изпълнителите, довършителни действия, като по тротоара, да вземем за пример, могат да продължат гладко и след отварянето на придвижването.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР