Продължава издирването на алпиниста Боян Петров около връх Шиша Пангма,

...
Продължава издирването на алпиниста Боян Петров около връх Шиша Пангма,
Коментари Харесай

Лекар обясни какво може да се случи с Боян заради диабета му и колко е подготвен алпинистът

Продължава издирването на алпиниста Боян Петров към връх Шиша Пангма, част от Хималаите. Вече трима шерпи и трима китайци потеглиха в 6:30 ч. българско време и задачата им е да стигнат Лагер 2.

За страдание обаче, времето там е неприятно, заяви в утринния блок на Bulgaria ON Air уредникът на хималайската експедиция Деян Петков. "Надяваме се Боян да бъде в Лагер 2. Надяваме се спасителите да стигнат до там през днешния ден. Използването на хеликоптер стои на дневен ред. Трябва да има позволение от китайските управляващи, с цел да влезе непалски хеликоптер. Също по този начин би трябвало и времето да е хубаво, а такова се чака след 12 май ", изясни още той.

Спасителната акция няма да бъде прекратявана предварително, заяви още Петков.

"Боян е тръгнал с 600 единици инсулин, което е задоволително за 10 дни в естествени условия, само че поради сегашната си обстановка той би трябвало да понижи приема на половина. Така ще може да издържи 20 дни. Той е извънредно добре квалифициран. Да развие хипогликемия не е евентуално ", изясни в студиото на утринния блок и ендокринологът от Александровска болница доцент доктор Пламен Попиванов.

Според него изчезналият планинар може да има проблем с обезводняването, защото въздухът на Шиша Пангма е доста изсъхнал. Острите разстройства в диабета настъпват, когато липсва инсулин или когато изгубим огромна част от течностите си, добави още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР