Продължава двудневната си визита в Рим и Ватикана на премиера

...
Продължава двудневната си визита в Рим и Ватикана на премиера
Коментари Харесай

Правителствена делегация ще бъде приета от папа Франциск

Продължава двудневната си аудиенция в Рим и Ватикана на премиера Кирил Петков и водената от него делегация, които през днешния ден ще бъдат признати от папа Франциск.

По мотив Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май, министър председателят и ръководената от него публична делегация ще бъдат признати на визита от главата на Римокатолическата черква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим.

Визитата съставлява оказване на внимание от главата на Римокатолическата черква към българската страна и българския народ. Същевременно това е самопризнание за огромния принос на светите братя Кирил и Методий за международната просвета и нематериалност.

През 1980 година папа Йоан Павел II афишира двамата светци за съпокровители на Европа. С този акт папата славянин отваря необятно тематиката за единството на европейския континент, в който славянските нации имат своето почтено място.

По традиция българският министър председател ще сервира подарък на главата на Римокатолическата черква - направена от вълна сцена на Рождество Христово. Автори са деца от обществения център " Рождество Христово ", който е основан от Католическа апостолическа екзархия - София по самодейност на Папския съвет " Cor Unum ".

Подаръкът е алегоричен и с благотворителна цел, защото държавното управление ще поддържа финансово центъра, като му даде средства за закупуване на образователни пособия ихранителни артикули, както и за образуване на празник навън за децата.

По-късно министър председателят Кирил Петков ще беседва с италианския си сътрудник Марио Драги, а по-късно е планувана и среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, на която се чака да участва и външният министър Теодора Генчовска.

При идването си през вчерашния ден в Рим, министър председателят сервира венец на бюст-паметника на популярния български бунтовник и бунтовник Капитан Петко челник. Скулптурата е издигната на Хълма на гарибалдийците, паралелно с други велики италиански революционери.

На хълма Джаниколо наоколо до паметника на Капитан Петко челник има паметна плоча, на която е написано: " В памет на българите-гарибалдийци, които със мъжество и подвиг се биха за свободата, единението и независимостта на Италия. От признателна Италия. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР