Продължава да расте напрежението между Ливан и Израел. Хора, живеещи,

...
Продължава да расте напрежението между Ливан и Израел. Хора, живеещи,
Коментари Харесай

Расте напрежението между Израел и Ливан

Продължава да пораства напрежението сред Ливан и Израел. Хора, живеещи, в село, намиращо се покрай границите сред двете страни и Сирия, споделят терзания, че то може да се трансформира в сцена на нови военни дейности в Близкия изток.

Ливанският овчар Али Ясин Диаб с горест споделя по какъв начин е водил стадото си овце и кози на паша в покрайнините на село Гаджар, където те пиели от малко езеро, преди да ги върне назад в граничното ливанско село Мари. Всичко това се трансформира през лятото на 2006 година, когато в разгара на 34-дневната война сред Израел и подкрепяната от Иран ливанска Хизбула, израелски войски навлизат в северната част на Гаджар и от този момент го окупират, като не разрешават на хората да влизат в него.
Тази земя е ливанска. Призоваваме личната си страна да я върне на нашата земя.
Али Ясин Диаб - овчар

Селото наоколо до мястото, където се срещат границите на Ливан, Сирия и Израел, може да стане сцена на нови военни дейности в Близкия изток, защото напрежението в региона нараства. Ливан упорства Израел да се изтегли от ливанската част на селото. Населеното място е завладяно от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 година След като Израел приключва 18-годишната си окупация на Южен Ливан през 2000 година, геодезистите на Организация на обединените нации разделят Гаджар сред Ливан и следените от Израел Голански острови. Неотдавна издигнатата стена към северната част на Гаджар породи опасения в Ливан, че Израел възнамерява да анексира ливанската част на селото.
Границите се знаят от всички. Не вършим никакви нарушавания, без значение дали става въпрос за палатки или други неща. Разбираме, че има синя линия, линия, начертана от Организация на обединените нации, само че за какво им е разрешено на тях да я пресичат, а ние като ливански жители не можем. Защо им е разрешено да реалокират танк " МЕркава ", а ние не можем даже да вкараме камион. Когато става въпрос за напрежение, те го основават, а не ние. Ние няма да вършим ненужни провокации.
Мохамед Рамал, кмет на граничното ливанско село Одейси

Напрежението идва в миг, когато Ливан претърпява най-тежката икономическа и финансова рецесия в актуалната си история, а Народното събрание не съумява да избере президент. Израел също минава през сериозна вътрешна рецесия, като през последните седмици десетки хиляди стачкуваха в разнообразни градове, с цел да се опълчват на противоречивия проект на министър-председателя Бенямин Нетаняху за правосъдна промяна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР