Продължава да расте броят на заболелите от варицела във Варна

...
Продължава да расте броят на заболелите от варицела във Варна
Коментари Харесай

Рязко увеличение на заболелите от варицела във Варна

Продължава да пораства броят на заболелите от варицела във Варна и региона. Това демонстрират последните данни на Регионалната здравна ревизия.

В интервала 25 ноември - 1 декември са регистрирани 301 случая, до момента в който седмица по-рано те са били 196. 271 от заболелите са от Варна, а 30 - от други обитаеми места в региона.

Здравната ревизия регистрира и 3 случая на скарлатина през миналата седмица.

Варицела (лещенка) е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните болести – заразяват се към 90% от контактните на болен с варицела, които нямат построен характерен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са наранени с идентична периодичност. Вирусът циркулира необятно в човешкото общество, само че нарасналата заболяемост и епидемиологичните гърмежи доминират през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които съставляват към половината от случаите.

Инкубационен интервал
Заразният интервал стартира 1-2 дни преди появяването на обрива и приключва когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече затруднения при възрастни. Вирусът се предава от човек на човек посредством пряк контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани тайни от респираторния тракт на заболели или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният интервал е от 1 до 3 седмици.

Симптоми и признаци
Характерният обрив стартира ненадейно и се съпровожда с внезапно повишение на температурата. Тя няма избран вид и не надвишава 38-39°C. Обривите се появяват най-често по корема, само че бързо обгръщат мишниците и бедрата и се съпровождат от твърдоглав сърбеж. В тези случаи се следят мехурчета по лигавиците на устата, езика, мекото небце. Възможни са затруднения вследствие на вторични бактериални инфекции, породени от разчесване и недобра хигиена, което никога не трябва да се позволява. Не са редки и затруднения в дихателната система на болните от варицела. При вторична бактериална зараза болестта може да приключи даже със гибел, в случай че не се предприеме навреме лекуване.

Диагноза и лекуване
Ранната диагноза на болестта се слага извънредно по клинични и епидемиологични данни. При появяването на обриви по тялото всеки болен би трябвало да потърси лекарска помощ. В тези случаи е целесъобразно да се обърнем към общопрактикуващите си лекари, инфекционисти или педиатри. Доказването на причинителя става посредством серологични способи, които могат да открият дали обривът и останалите клинични прояви на болния са разследване от вируса на варицелата.

Лечението на болестта е самостоятелно и се назначава единствено от способен експерт. Леките форми на болестта не се нуждаят от редовно лекуване. Болните могат да се лекуват в къщи като одобряват средства, понижаващи нарасналата температура и употребяват пудри за обривните детайли, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на заболяването се постанова незабавна хоспитализация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР