Продължава да растат новите случаи на варицела във Варна и

...
Продължава да растат новите случаи на варицела във Варна и
Коментари Харесай

Варицела върлува във Варна - близо 200 случаи за седмицата

Продължава да порастват новите случаи на варицела във Варна и региона, оповестяват от РЗИ-Варна.

В интервала 18 - 24 ноември са регистрирани 196 болни, до момента в който единствено три седмици обратно, случаите са били 107.

180 от случаите са във Варна, а 16 - в други обитаеми места от региона.

Варицелата (още лещенка) е едно от най-заразните болести въобще, само че с дребни изключения и със спазването на някои правила, тя минава безобидно. Около 90% от всички неболедували варицела се разболяват при контакт с болен или преносител. Болестта минава по-леко при деца, в сравнение с при възрастни, като не се постанова никакъв банкет на медикаменти, лечения или друга интервенция. Най-често са наранено деца от 5 до 9 годишна възраст, само че един път прекарали я, имунитетът се придобива до живот.

Болестта се предизвиква от вируса варицела-зостер и се предава по пряк допир, поемане или попадане на течността от мехурчетата по лигавици. Симптомите се развиват доста бързо и първият от тях е висока, нетипична температура, без никакви признаци за друго заболяване. След ден-два се появяват първите обриви, а два дни след тях болният става и заразител. Обривът на варицелата е най-често по корема, слабините, само че може да се появи и на необикновени места като скалпа, клепачите, ушите, гениталиите. Първите обриви са изолирани петна, огромни колкото лещено зърно, след това те се оформят като подутини. На върха им се избистря мехурче с течност, която потъмнява, след което те се пукат, а на върха се оформя коричка. Белези кардинално не остават след варицела, само че е добре коричките да паднат сами.

Инкубационният интервал стартира два дни след първите пъпки и трае до момента в който те не е покрият с корички. След като персоналния доктор откри съществуване на варицела, той дава рекомендации за облекчение на заболяването. Обикновено се предлага изолираност (карантина), защото болният е мощно инфектиран, както средства за намаление на високата температура и такива за облекчение на сърбежа. Ноктите би трябвало да бъдат изрязани и да се следи пъпките да не се разчесват. Разчесването няма да сътвори нови, само че може раните да се инфектират. Не предприемайте каквото и да е отнасяне на пъпките, без да се консултирате с лекаря си.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР