Продажбите на термопомпи растат с големи темпове в Европа през

...
Продажбите на термопомпи растат с големи темпове в Европа през
Коментари Харесай

Термопомпите стават все по-популярни. Вече и в България

Продажбите на термопомпи порастват с огромни темпове в Европа през последните години. Това е пестелив и резистентен вид за отопление, а нови стратегии плануват и помощи за закупуване на някои типове. При сегашните условия на пазара една термопомпа би се изплатила за малко над 10 години.
Продажбите на термопомпи в Европа регистрираха същински взрив през миналата година - близо 3 млн. броя и растеж от 38% спрямо 2021 година, която също бе рекордна - с 34% над миналата. Макар и в по-малки мащаби явлението не подмина и българския пазар. Главните фактори за този интерес са няколко:
Продажбите на термопомпи порастват с огромни темпове в Европа през последните години. Това е пестелив и резистентен вид за отопление, а нови стратегии плануват и помощи за закупуване на някои типове. При сегашните условия на пазара една термопомпа би се изплатила за малко над 10 години.
Продажбите на термопомпи в Европа регистрираха същински взрив през миналата година - близо 3 млн. броя и растеж от 38% спрямо 2021 година, която също бе рекордна - с 34% над миналата. Макар и в по-малки мащаби явлението не подмина и българския пазар. Главните фактори за този интерес са няколко:

търсене на опция за електрическо отопление поради несигурния пазар на природен газ усъвършенстване на разноските за отопление не на последно място - екологични съобрaжения, свързани с климатичните промени

Термопомпите са общоприета съвременна технология, която работи на принцип, сходен на този при ледник или климатик. Те изземват топлота от избран източник - в по-честия случай това е външният въздух, само че може да е вода или земя, и усилват извлечената топлота. Ключова е тяхната огромна резултатност и фактът, че те придвижват топлота, вместо да я генерират, и имат по-плътен резултат. Напредъкът в развиването на технологията в последните години пък разрешава на термопомпите да работят даже при нулеви и по-ниски температури, както и да се използват в хибридни системи - с казан, газ и други
Реклама
Едно от основните преимущества на термопомпите като способ на отопление е, че работят с електричество и за всеки 1 кВтч отделят сред 3-5 кВтч топлота. Това значи, че комбинирането им с ВЕИ в дома с мощ до 10 кВт (за каквито има и европрограми) би понижило още повече разноските.

Термопомпите са една от технологиите, на които разчита и част от визията на за декарбонизацията и постигането на енергийна самостоятелност за фамилиите. Субсидии за тях и други други възможности за отопление в размер към 113 млн. са планувани и в европрограмата ". Целта на програмата е да подкрепи фамилии, които са в риск от енергийна беднотия и получават обществени помощи за отопление с поддръжка за фотоволтаични съоръжения (вкл. батерии), при изискване че употребяват за отопление термопомпа " въздух-въздух ", което безусловно е климатик.

Въпреки всичките си преимущества обаче сега термопомпите не са съвършеното решение за всеки дом. За това би трябвало да имате няколко неща поради, преди да тръгнете към магазина, с цел да си купите и вие. Какви типове има и по какъв начин работят На пазара съществуват четири типа термопомпи, само че два от тях са обвързани с построяването на подземни съоръжения и сондажи и употребяват геотермална технология. Те са подобаващи най-вече за независими домове, и то не всички - тези технологии са по-специфични, изискват повече повърхност и финансови запаси и не са необятно използвани в градска среда, доминирана от блокови пространства. Все отново потреблението им и в градове е допустимо, в случай че в тях към този момент има построена система с общи геотермални източници. За един подобен план обаче би трябвало да има общ консенсус за групова инвестиция - нещо мъчно използвано в България, където даже убеждаването на съседи за саниране на блок е предизвикателно.

Двата най-популярни и широкоразпространени типове термопомпи сега са " въздух-въздух " и " въздух-вода ". Сходното сред двете съоръжения е, че и двете имат потребност от външно тяло и извличат топлота от външния въздух . Термопомпите " въздух-въздух " обезпечават отопление на пространствата, като доставят топъл въздух благодарение на климатични камери в избрани пространства или към дома посредством поредност от канали. Те могат да се употребяват за по-ефективно изстудяване и отопление.
Реклама
Главното преимущество на термопомпите " въздух-вода " е, че те могат да обезпечат битова гореща вода без нужда от обособена система. Вместо въздух те подгряват вода, която се употребява за локално парно, бойлер или охладител. Те са и по-предпочитаният и издирван модел както в страната, по този начин и в Европа, съгласно данни на (EHP). Моделът " въздух-вода " може да бъде приспособен да употребява съществуващи съоръжения за парно, бойлери, подово отопление и други, което на практика значи, че те могат да се употребяват като сурогат за остарели котли на газ или твърдо гориво .

И в двата случая би трябвало да се вземе поради, че за външното тяло би трябвало да бъде отделено задоволително пространство, с цел да може да извлича топлота от въздуха. Така технологията може да не е до дъно ефикасна в общи жилищни здания, в случай че има голям брой от оборудванията в директна непосредственост едно до друго или незадоволително пространство сред блоковете. Тя е обаче идеална за ефикасна за къщи и нискоетажни постройки.

Друг значим фактор за успеваемостта на термопомпите е изолацията на постройката . При домове с неприятна изолираност - това постоянно са остарели блокове и къщи, това ще значи по-високи сметки за отопление поради течове на топлота. При новото строителство, където кардинално има по-високи равнища на изолираност, технологията би била мощно ефикасна. Но това предписание е годно за всички типове отоплителни уреди и нормално е първото, за което би трябвало да се намерения при промяна на отоплителната система.

В взаимозависимост от площта на дома и сложността на системата, една нова апаратура с термопомпа би изисквала сред 4.5 хиляди и 28 хиляди лева инвестиция - зависи от другите типове модели и видове, както и всички екстри към тях от вида на дистанционно управление, система за мониторинг и така нататък Какви ще са настоящите разноски Може би най-важният от въпросите е точно доколко такава апаратура е ефикасна и би могла да се " избие " при сегашните цени за отопление на пазара. Нека вземем едно жилищно пространство с от 80 кв.м и височина на таваните от 2.5 метра. Нека в първия случай този пробен дом да е добре изолиран апартамент. Тогава той би имал потребност от към 1800 кВтч сила на месец, с цел да се поддържа топъл. Тази топлинна сила може да се получи от термопомпата с 400 кВтч ток, който при сегашните цени на контролирания пазар за бита (около 21 ст./кВтч) ще коства към 84 лв. месечно. В момента най-близо до това като стойност е отоплението с природен газ, където към този момент има уреди на пазара с КПД от 93%, което при сегашната цена на природен газ от 98 лева на мВтч значи по 193 лева на месец. Най-скъпо в тази обстановка би било потреблението на нафта - сред 450-625 лева и електрически нагревател сред 315-450 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР