Северните райони на София се очертават като добър избор за

...
Коментари Харесай

Къде да инвестирам в имот в София?

Северните региони на София се обрисуват като добър избор за хора, които търсят рентабилност от отдаване чартърен. Апартаментите в най-скъпите квартали на града не престават да нарастват с ритъм над междинния. "Обеля " и "Дружба " покриват и двата критерия - и цените нарастват, и доходността от наем е висока.
Най-скъпите квартали на София, както е известно, са Докторски монумент (и източната част на центъра), " Лозенец " и " Иван Вазов ". С времето цената на парцелите в тях нараства. Това ги прави атрактивни за хора, които влагат за рентабилност от повишаване на парцела и облага при възможна продажба след време. Наемите в тези квартали също вървят нагоре, само че, съпоставени с цените на жилищата, те са незначителни. И въпреки междинната годишна рентабилност от парцели в центъра, " Лозенец " и " Иван Вазов ", а също и в " Кръстова вада " и " Хладилника ", измерена в евро, да е най-висока, съпоставена с цената на парцелите, тя не е толкоз добра.

Най-евтини са парцелите в софийския северозапад. " Връбница ", " Обеля ", " Люлин " обаче се оказват положителният избор за хора с buy to let капиталова тактика. Тоест за тези, които купуват апартамент за дълготрайно да го отдават чартърен. Цените в тях са относително ниски, само че наемите не са доста под равнищата на по-скъпите квартали. Съотношението на цената към упования (среден) наем е удобно и подсигурява по-висока рентабилност, измерена като съответствие цена/наем и по-бърза възвращаемост на инвестицията ", изясняват от платформата на база на своите данни.

" Това са две разнообразни тактики за разнообразни цели, хоризонти и бюджети. И в двата случая обаче доходността от парцел е много над депозит в банка или различни активи със сходно равнище на риск ", споделят те.
Автор: Капитал " Връбница ", " Обеля " и " Надежда "
Най-висока е предстоящата рентабилност от апартамент във " Връбница " (6%), " Обеля " (5.79%) и " Надежда " (5.73%), сочат данните на ocenime.bg за годината от 1 май 2020 до 30 април 2021 година Доходността е изчислена, като междинният дванадесетмесечен наем на кв.м е сравнен със междинната цена на кв.м за съответния квартал.

От платформата вършат две ангажименти: За цени на покупко-продажбите те одобряват цената все още на събаряне на обявата от интернет. Не е изключено финалната цена, достигната при договарянето, да е под оповестената и действителната рентабилност да е по-ниска от цитираната. В тази посока работи и събитието, че в разбора не е взето поради евентуалното време, в което апартаментът няма да има наематели, а сега наемният пазар е сложен.
Капитал Дом Специално издание на "Капитал " за трендовете на пазара на жилища
В множеството квартали на София през този интервал наемите резервират равнищата си или падат, до момента в който цените за продажба съвсем на всички места се усилват. " Връбница " е изключение и по двете линии - с 13% спад на цените на кв.м и 25% растеж на наемите. И двата индикатора са рекордни за София за последните дванадесет месеца.

Струва си да се означи, че " Връбница " е дребен квартал и жилищата, отдадени чартърен там, са минимум в цяла София. На дъното на класацията по наемни покупко-продажби са също северната част на центъра и " Княжево ".

" Връбница ", център-север и " Бъкстон " и " Павлово " са единствените квартали в София, в които офертните цени на кв.м през последните дванадесет месеца понижават. И още веднъж " Връбница ", а също източната част на центъра, " Кръстова вада " и " Хладилника " са регионите, в които наемите се повишават най-чувствително.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР