Продажбите на нови автомобили в ЕС нараснаха през септември с

...
Продажбите на нови автомобили в ЕС нараснаха през септември с
Коментари Харесай

С над 46% ръст на продажбите на нови коли през септември България е лидер в ЕС

Продажбите на нови коли в Европейски Съюз набъбнаха през септември с 9,6%, повишавайки се за втори следващ месец, само че това нарастване се дължи в най-голяма степен на ниската база на данните тъкмо преди година.

Това демонстрират последните данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

В същото време записаните нови коли в България означиха през септември доста здрав растеж от над 46%, като от началото на 2022 година набъбнаха с над 15 на 100.

Продажбите на нови пътнически коли в Европейския съюз се покачиха през септември с 9,6% по отношение на същия месец на 2021 година, достигайки 787 870 броя.

Всичките четири водещи автомобилни пазари в Европейски Съюз записаха покачвания през предишния месец, като двуцифрен растеж беше маркиран в Германия (скок с 14,1%) и Испания (с 12,7%), до момента в който регистрацията на нови коли във Франция се увеличи с 5,5%, а в Италия - с 5,4 на 100.

През първите девет месеца на 2022 година новорегистрираните коли в Европейски Съюз обаче се намалиха с 9,9% по отношение на същия интервал на 2021 година, достигайки 6,784 милиона, като в Италия спадът беше с цели 16,3%, във Франция - с 11,8%, в Германия - със 7,4% и в Испания - със 7,4%.

Обобщените данни на ACEA за Европейски Съюз към този момент не включват Англия, която напусна съюза на 31-ви януари 2020 година Само в границите на Обединеното кралство продажбите на нови коли през септември се покачиха с 4,6% по отношение на година по-рано до 225 269 броя, до момента в който през първите девет месеца на годината беше регистрирано намаляване с 8,2 на 100.

Според ACEA продажбите на нови коли в България скочиха през септември с цели 46,4% по отношение на същия месец на 2021 година до 2 117 броя, а през първите девет месеца на 2022 година те се усилиха с 15,4% по отношение на същия интервал на предходната година, достигайки общо 21 975.

Не всички водещи европейски автомобилни компании в Европейски Съюз означиха напредък при продажбите през септември и мнозина от тях продължиха да означават спадове през първите двете месеца на годината.

Продажбите на коли от немския авто колос " Фолксваген " (Volkswagen Group) се покачиха през септември с цели 25,7% на годишна база. В същото време Volkswagen усили своя пазарен дял през предишния месец до 24,9% от 21,7% през септември 2021 година, като данните демонстрират, че " Фолксваген " резервира лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Солидно покачване през септември с 30,5% по отношение на година по-рано означиха продажбите на нови коли на немската компания Mercedes-Benz (произизвеждаща Mercedes и Smart), до момента в който продажбите в BMW Group набъбнаха по-скромно с 4,4 на 100.

Анемично покачване с 0,3% през септември беше регистрирано от автомобилния консорциум Stellantis - обединяването сред италианската FCA Group и френската PSA Group или Peugeot.

Голямата френска компания Renault Grouр (произвеждаща моделите Renault и Dacia) обаче означи спад на продажбите на нови коли през предишния месец с 1,2% на годишна база.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР