Разходите на дребно в САЩ се повишиха през август, най-вече поради продажби на бензиностанции

...
Продажбите на дребно в САЩ се повишиха през август, стимулирани
Коментари Харесай

Продажбите на дребно в САЩ се повишиха през август, стимулирани от по-високите цени на бензина, тъй като разходите за други артикули нараснаха скромно.

Продажбите на дребно, които са коригирани спрямо сезонните колебания, но не и инфлацията, са нараснали с 0,6% през август, съобщи Министерството на търговията в четвъртък. Това е малко по-бързо темпо от ревизираното увеличение от 0,5% през юли и бележи петия пореден месец на растеж. Освен това е доста над очакванията на икономистите за увеличение от 0,2%.

Увеличението се дължи главно на разходите в бензиностанциите, които се увеличиха с 5,2% миналия месец.

С изключение на продажбите на бензиностанциите, разходите на дребно напреднаха с по-скромните 0,2% през август спрямо юли.

Разходите на дребно се увеличиха в повечето категории, включително в ресторанти и хранителни магазини. Продажбите на мебели и в специализирани магазини, като тези, които продават спортни стоки, са спаднали съответно с 1% и 1,6%.

КОЛЧЕСЪТЪР, ВЪРМОНТ - 6 СЕПТЕМВРИ: Човек минава през бележник, докато пазарува артикули в магазин на едро на Costco на 6 септември 2023 г. в Колчестър, Върмонт. (Снимка от Robert Nickelsberg/Getty Images) КОЛЧЕСТЪР, ВЪРМОНТ – 6 СЕПТЕМВРИ: Човек минава през бележник, докато пазарува артикули в магазин на едро на Costco на 6 септември 2023 г. в Колчестър, Върмонт. (Снимка от Робърт Никелсбърг/Гети изображения) Робърт Никелсбърг/Гети изображения

Въпреки 11 повишения на лихвените проценти от Федералния резерв, предназначени да охладят търсенето, икономиката на САЩ остава на стабилна основа, като американските купувачи все още раздават пари в брой благодарение на силния пазар на труда.

Но след лято на големи разходи, потребителите в САЩ са изправени пред редица икономически предизвикателства през останалата част от годината, включително рестартиране на плащанията по студентски заеми и по-строги стандарти за кредитиране, което може да ограничи разходите.

„Fitch продължава да разглежда потребителя като относително здрав, подкрепен от ниската безработица и донякъде намаляващата инфлация на стоките“, пише Дейвид Силвърман, старши директор във Fitch Ratings, в бележка на анализатор.

Въпреки това, той отбеляза, че се появяват „насрещни ветрове“, цитирайки по-ниските потребителски спестявания и възобновяването на плащанията по студентски заеми тази есен.

Тази история се развива и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР