Продажбите на дребно в Германия отбелязаха изненадващ спад през септември,

...
Продажбите на дребно в Германия отбелязаха изненадващ спад през септември,
Коментари Харесай

Изненадващ спад на продажбите на дребно в Германия през септември



Продажбите на дребно в Германия означиха неочакван спад през септември, демонстрират данни на федералната статистика Destatis, които допускат, че растящият ценови напън и проблемите с веригите на доставки са навредили и на потреблението във водещата европейска стопанска система.

Продажбите на дребно се свиха с цели 2,5% по отношение на август, когато се покачиха с 1,2%, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за тяхно покачване с 0,6 на 100.

Спрямо септември 2020 година продажбите на дребно се намалиха с 0,9% след покачване с 0,4% през август и упования за напредък с 1,8 на 100.

В съпоставяне с февруари 2020 година - тъкмо месец преди началото на коронавирусната пандемия, продажбите на дребно в Германия обаче се покачиха през септември с 3,7%.

Продажби на дребно на месечна база



Продажбите на дребно на храни, питиета и тютюневи произведения през септември се покачиха с 0,9% по отношение на предходния месец и подхождат на равнището от февруари 2020 година Продажбите в супермаркетите и хипермаркети обаче понижават с 0,2% по отношение на август и са с 2,5% под равнището отпреди коронавирусната рецесия. Специализираната търговия на дребно с храни (например с плодове и зеленчуци, месо, тестени произведения или напитки) регистрира покачване на продажбите с 0,9% по отношение на месец по-рано, само че се сви с 1,7% по отношение на февруари 2020 година (последния месец преди Covid пандемията).

Секторът на търговия на дребно с нехранителни артикули означи спад в продажбите през септември с цели 5,1% по отношение на август и беше с 8,8% над предкризисното равнище от февруари 2020 година Търговията с текстил, облекло, обувки и кожени произведения записва спад в продажбите с 9,6% на месена база и остава със 7,8% под равнището отпреди рецесията. В търговията на дребно със артикули от разнообразни типове (например в универсалните магазини) продажбите се намалиха през септември 4,3% по отношение на предходния месец и остават с 0,4% под предкризисното равнище. Продажбите при търговията с домашно обзавеждане, уреди и строителни материали пък се намалиха с 6,1% на месечна база, само че се покачиха с 4,5% по отношение на равнището от февруари 2020 година

Търговията през интернет и поръчките по пощата записаха спад на месечна база с 2%, само че този бранш от търговията на дребно означи растеж с 27,2% по отношение на февруари 2020 година, показва Destatis.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР