Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се

...
Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се
Коментари Харесай

Нарастване на продажбите на дребно в България през ноември 2023 г. при спад в рамките на ЕС

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейски Съюз се свиха през ноември 2023 година, заличавайки значително растежа месец по-рано, демонстрират данни на Евростат, осведоми БНР.

Според формалната европейска статистика обаче продажбите на дребно в България означиха положително покачване за трети следващ месец.

През ноември 2023 година продажбите на дребно в еврозоната се намалиха през ноември с 0,3% по отношение на октомври, когато набъбнаха с 0,4%, а в целия Европейския съюз означиха спад с 0,2% след напредък с 0,5 на 100 месец по-рано.

Слабите продажби на дребно през ноември се дължат значително на понижените потребителски покупки на нехранителни артикули (спад с 0,4% в еврозоната и с 0,3% в целия ЕС), до момента в който продажбите на хранителни артикули се свиха с 0,1%. Продажбите на автомобилни горива пък набъбнаха в Европейски Съюз с 0,4% и в еврозоната с 1,4 на 100.

Спрямо ноември 2022 година продажбите на дребно в еврозоната се намалиха с 1,1%, а в Европейски Съюз - с 1,0% след спад надлежно с 0,8% и с 0,6% месец по-рано.

Продажбите на дребно в България обаче набъбнаха през ноември 2023 година с 0,4% след скок с 1,4% през октомври, повишавайки се за трети следващ месец.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно в нашата страна се покачиха през ноември с 3,2% след повишаване с 3,1% месец по-рано.

По-добър напредък на търговията на дребно на годишна база беше регистриран в шест други членки на Съюза.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР