Прочутият гръцки композитор и политически активист Микис Теодоракис, който допринесе

...
Прочутият гръцки композитор и политически активист Микис Теодоракис, който допринесе
Коментари Харесай

Почина големият гръцки композитор Микис Теодоракис

Прочутият гръцки композитор и политически деятел Микис Теодоракис, който способства за повишение на международната информираност за тежкото състояние на Гърция по време на военната тирания в интервала 1967-74 година, умря на 96-годишна възраст, осведоми " Катимерини ".

Роден на остров Хиос, на 29 юли 1925 година, той учи музика в Атина, а по-късно и в Париж.

Неговата работа варира от вълнуващи песни, основани на огромни гръцки поетични творби, доста от които остават леви химни в продължение на десетилетия, до симфонии и кино партитури.

Той композира може би най-разпознаваемата гръцка музика в интернационален проект, сиртаки от кино лентата " Зорба Гъркът " (1964), до момента в който песните му са изпълнени от известни реализатори, като " Бийтълс ", Шърли Беси и Едит Пиаф. Той композира партитурите във филми като " Z " (1969), спечелил премията БАФТА за авторска музика, " Федра " (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос и " Серпико " (1973), за които той е номиниран за " Грами " през 1975 година (той претендира за същата премия за музиката си " Зорба Гъркът " през 1966 г.).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР