Прочетете договора си, след което по най-бързия начин се свържете

...
Прочетете договора си, след което по най-бързия начин се свържете
Коментари Харесай

Ако ви предстои пътуване в Атика, говорете с туроператора си

Прочетете контракта си, след което по най-бързия метод се свържете с вашия туроператор. Това поучават от Българската асоциация на туроператорите българите, които имат резервирани почивки или екскурзии до региона Атика в Гърция в идващите дни.
 
От Европейския потребителски център допълват, че можем да желаяме датата на пътуването ни да бъде заменена или да ни бъдат върнати парите, само че единствено в случай че има издадено наставление да не се посещава региона от Българското външно министерство или на локално равнище в Гърция.

 
При форсмажорни условия, каквото е настоящето злополучие в Гърция, незабавно се задействат клаузите в договорите с туроператорските организации, стана ясно от думите на ръководителят на Българската асоциация на туроператорите Светлана Атанасова: " При форсмажор във всеки контракт има уговорка, която подсигурява, че ще върнат средствата на екскурзианта. То се задейства незабавно. При едно плануване имаме наказателна клауза, в случай че екскурзиантът не се е явил, само че при форсмажор при съответните условия се подсигурява сигурността на екскурзианта, и в случай че той се откаже, туроператорът би трябвало да възвърне сумите, според подписания контракт ".

 
Освен отбраната по силата на подписания контракт, имаме предпазени права и като европейски консуматори. Игнат Арсенов, шеф на Европейския потребителски център, изяснява при какви условия можем да си желаяме парите за пътуването назад или датата му да бъде заменена: " Това зависи от формалната информация на управляващите, преди всичко на Министерството на външните работи, дали в действителност има известие за това българите да не пътуват и да не посещават тази част от територията на дадена страна, или локалните управляващи, които са издали предизвестие за жителите да не пътуват и да не посещават тези райони. Така че, потребителите могат да се базират на публични известия от управляващите, не на изявления в медиите. Така туроператорът няма да може да откаже изплащането на потребителите ".

 
Ако организираме пътуването си сами, би трябвало да се договорим с наетия хотел за изискванията при които ще променим резервацията, както и да проверим дали нямаме опцията за безвъзмездна анулация на резервацията. В случаи на форсмажорни условия, компенсации не се дължат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР