Проблемите се менят във времето, когато започнах първите обиколки в

...
Проблемите се менят във времето, когато започнах първите обиколки в
Коментари Харесай

Калин Вельов във Варна: Нужна е помощ от общините и държавата, защото много от свободните артисти са на дъното!


" Проблемите се менят във времето, когато започнах първите обиколки в първите 10 града през септември и октомври предходната година, тогава главният проблем на хората, ангажирани с музикално-сценичните изкуства беше с изключение на обезпечените заплати да стартира да работи и методиката на делегираните бюджети. Веднъж има рестрикция в 50% аудитория, след това в 30% аудитория, само че в случай че не работи методиката, за тях ставаше извънредно комплицирано.

Това беше решено, министърът на културата Боил Банов отвори методиката на делегираните бюджети за културните институти от 2021 година. Сега има нови въпроси, касаещи свободния бранш. В бранш " Култура " има разнородни ползи по отношение на това дали е общинска структурата, дали е държавна, дали се касае за свободни актьори, фолклорни ансамбли и така нататък, доста са разнородни секторите. Свободните актьори са най-засегнати в тази обстановка, защото не могат да разчитат на държавна поддръжка, с изключение на стратегиите на държавното управление за 22 млн.лв.

Хиляди сътрудници съумяха да получат някакво финансиране по планове за активността си, имаше и обществено подкрепяне за над 1000 индивида, само че като цяло картината продължава да бъде тежка в свободния бранш. При диалог нощес беше издигнат въпросът за редукция на цените на наемите на залите. Искат сътрудниците притежателите на тези пространства, които отдават чартърен, да проявят схващане. Защото при рестрикция и работа с 30% аудитория, в пандемична конюнктура, в която публиката е изплашена, билетите са по-евтини, актьори, които не са работили от март месец предходната година, и наемът е сведен единствено с 20%, разликата сред доходи и разноски става голяма. 

Затова страната би трябвало било през общините или през Министерство на културата, да спомага да се реши този проблем. Аз ще проведа диалози в тази връзка с всички, които имат отношение към просвета и изкуство. Община Варна постоянно се стреми да се грижи на най-много за културното си общество. Но, едни общини имат по-сериозни бюджети, други са с по-малки благоприятни условия. Не съм забелязал в общините, които обиколих, да има такива, които не се стремят да дадат максимума съгласно опциите си. Има хора, които могат да купят обувки на детето си за 125 лева, други за 25 лева, по този начин е и с бюджетите за просвета в другите градове. 

Аз не съм вълшебник, който трансформира средата. Аз пробвам да спомагам с диалози и решения. Народният представител е във функционалността на комуникатор. Депутатската роля не се свежда единствено до това да гласуваш законодателни промени, а може да бъдеш предприемчив за положителни промени. 

За да има смислени придвижвания, които да бъдат разпознати и оценени от хората от бранша, е добре да си ги чул преди този момент какви са им най-спешните потребности. 

Надявам се това, което върша да се трансформира в стратегия за просвета и да спомагам бъдещото ръководство да я разпознае като нещо доста значително и значимо. Културата би трябвало да бъде изведена предпочитано като образованието и да вървят ръка за ръка. И те постоянно са били дружно през вековете. 

Идеята е това, което имат като оферти сътрудниците да бъде структурирано и импортирано на вниманието на държавните органи. 

Донякъде беше добре това, че всички ние от бранш просвета и обучение, ясно осъзнахме какъв брой е значимо да обръщаме внимание на съществуването ни в цифрова форма. Всички онлайн планове занапред ще се развиват. Незаменим е живият контакт с актьора и с публиката и факт е, че при 30% редукция и заплахите от коронавирус, залите са цялостни, а билетите за спектакъл бързо свършват.  Незаменим е живият контакт. Дигиталното ще бъде бонус, спомагателна форма и опция, към която ще би трябвало да се приспособяваме в новата си работа. 

Бюджетът за 2021 година за просвета е нараснал с 10% генерално, които не са задоволително. Ние искахме да са най-малко 25% повече. Всяка година бюджета пораства с 10%, само че за жалост в тези условия не можем да желаеме доста повече.

Ще упорствам да се вземе решение по този начин, че да имаме още веднъж спомагателни стратегии за свободния бранш, които бяха спуснати през 2020 г.  Такъв беше и главният въпрос на гилдията от Варна на свободна процедура. Това е доста значимо, тъй като до момента в който проработи още веднъж пазара по естествения метод, ще минат най-малко още няколко месеца в най-оптимистичен вид. Аз най-малко съм с оптимистично въодушевление и считам, че през април-май месец ще се раздвижат нещата. Със сигурност би трябвало помощ, тъй като доста от свободните актьори са на дъното. 

Моето благопожелание е, макар всички пандемични, вирусни, политически и всевъзможни пристрастености, ние артистите да останем спокойни, макар, че ние сме прочувствени хора. Да останем оптимално рационални, да бъдем положителни, тъй като постоянно ще има положителни и неприятни времена. Не бива след време като погледнем обратно да се срамим от изблиците, които сме имали под напън на страстите ", сподели Калин Вельов.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР