Проблемите идват след Ивановден, но още болниците не са претоварени

...
Проблемите идват след Ивановден, но още болниците не са претоварени
Коментари Харесай

Проф. Витанов предупреждава за над 2000 очаквани смъртни случая до март

Проблемите идват след Ивановден, само че още лечебните заведения не са претрупани и не се чака локдаун
Локдаун не се чака пред идващите две седмици. Това гласи прогнозата на математика проф. Николай Витанов. Той прецизира, че базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.33, което значи, че се чака обсегът на болестта да пораства и натоварването върху здравната система да се усилва.

Въпреки това обаче лечебните заведения още не са натоварени изцяло и медицинският личен състав още не е изпозаразен. „ Тоест, няма предпоставки за цялостен локдаун. Според мен. Знаете, че решението за това е политическо обаче и тези решения не ги взимам аз. Да ви припомня - в никакъв случай не съм взел участие във взимането на такива решения “, акцентира математикът от Българска академия на науките.

Той напомня ноемврийската си прогноза, която говореше, че проблемите ще стартират след Ивановден. „ Ивановден е на следващия ден. Пиша това поради юрдечетата, които крякат, че и те можели да дават прогнози. Къде бяхте ноември месец да дадете тази прогноза? Крякахте от диваните по какъв начин Витанов би трябвало да бъде съден и погубен, тъй като плашел хората. Витанов не плаши хората. Той ги осведоми какво има да става и то много тъкмо “, декларира професорът във Facebook.

Очакванията са тъкмо 2 седмици след Ивановден, 21 януари, да имаме цялостна доминация на омикрона – над 90-95% от записаните случаи да са от този вид.

„ Пример. Регистрират се 1000 случая на Делта разновидността дневно. За да има доминация Омикрона, би трябвало да се записват 9000 - 9500 случая от него дневно. Колко стават общо - сметнете си сами, че в случай че ви го напиша аз, юрдеците ще крякнат. Смъртността се чака да остане на досегашните равнища - 50 - 60 приблизително дневно. Очакванията са даже за леко понижение през идната седмица “, предвижда той.

И приключва с закачлив апел.

„ Спазвайте ограниченията, с цел да неуспехите песимистичния сюжет на Витанов, а той е, че през март месец на формалния портал ще забележим над 1 000 000 като число за записаните инфектирани и над 33 500 като число за смъртните случаи (към днешна дата 31 303). Давайте, дано на лошотия Витанов да му стане зле, дано не се осъществя песимистичният му сюжет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР