Проблематично е късното обявяване на свободните работни места в училищата,

...
Проблематично е късното обявяване на свободните работни места в училищата,
Коментари Харесай

Красимир Вълчев не очаква криза с преподавателите

Проблематично е късното оповестяване на свободните работни места в учебните заведения, само че рецесия за преподаватели не се чака. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на съвещание на просветителната комисия в Народното събрание.

Вълчев счита, че с нарастването на възнагражденията ще се усилят и младите учители в системата. Има растеж на студентите по педагогика. Вече се следят и завърнали се в системата преподаватели.

Между 4000 и 4500 учители навлизат в пенсионна възраст в последните години , по думите на Вълчев. При естествена възрастова конструкция би следвало обаче да се пенсионират два пъти по-малко учители. Най-остър дефицит към момента има на учители по математика, химия и физика.

" Опитваме се да усилваме и възнагражденията на чиновниците в районните ръководства ", акцентира министърът.
 Вълчев: Пасажи в учебници могат да бъдат и по-добре написани
Вълчев: Пасажи в учебници могат да бъдат и по-добре написани

" Фактът, че историците имат толкоз разнообразни визии демонстрира, че историята е дискусионна и никой няма да бъде удовлетворен "

По думите на Вълчев от 5000 възпитаници с най-високи резултати на националното външно оценяване 115 са се присъединили в педагогическо обучение . По-рано през днешния ден той посочи устрема на министерството да притегли учениците с най-хубави резултати като част от просветителната система.

" Има хора с друго мнение и разнообразни оферти, а една част от тях си опонират ", изясни министърът по повод готвените митинги пред МОН против Стратегията на детето. Според протестиращите измененията в Закона за протекция на детето ще създадат учителите доносници на обществените служби.

" Изслушах много от нещата, само че не открих какъв е казусът. Прекалява се с внушаването на страхове ", счита Вълчев.

Припомняме, че преди дни просветният министър съобщи, че рецесията с учителите ще се задълбочава през идващите 10 години.
 МОН търси 80 учители с над 8-годишен опит за отдалечени райони
МОН търси 80 учители с над 8-годишен опит за отдалечени райони

До 24 април висшисти по естествени науки могат да аплайват по програмата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР