Проблемът, възникнал през 2006-2008 г., намери най-доброто решение от социално-икономическа

...
Проблемът, възникнал през 2006-2008 г., намери най-доброто решение от социално-икономическа
Коментари Харесай

Нона Караджова: Премиерът и Нено Димов намериха баланса за Калиакра

Проблемът, зародил през 2006-2008 година, откри най-хубавото решение от социално-икономическа и екологична позиция. Това сподели за организация „ Фокус “ Нона Караджова, някогашен министър на околната среда в кабинета на Бойко Борисов в интервала 2009-2013 година по отношение на днешната среща по проблема „ Калиакра “, на която бе реализирано единодушие заповедта за възбрана на строителство в „ Калиакра “ да продължи да работи, до момента в който се уточни нова.

„ Решението за почтено компенсиране на притежателите е допустимо най-хубавото “, разяснява Караджова. „ Предполагам, че има благоприятни условия в Програмата за развиване на селските региони, която се ръководи от Министерство на земеделието и храните да трансферира средства от ограничения, които не са толкоз атрактивни и не се усвояват толкоз бързо, към мярката, която е за компенсиране на притежателите на земи в „ Натура 2000 “, разяснява Караджова. Тя разясни, че министър Димов е постигнал най-хубавото за страната в договарянията с Европейска комисия и е икономисал големи средства от данъкоплатците. Караджова изясни, че тези вложения е трябвало да се обезщетят. По думите ѝ при всички положения е щяло да има заведени доста каузи против страната.

„ Не е вманиачен, който яде баницата, а който му я дава. 2005-2006 година са позволени тези планове в нарушаване на екологичното законодателство и се стигна дотук “, разяснява Караджова. Тя изясни, че през 2009 година е открила, че в нарушаване на екологичното законодателство са издадени хиляди разрешителни за ветропаркове и слънчеви, мини ВЕЦ-ове в зони за „ Натура “.

Караджова посочи, че при Тройната коалиция не са били спазвани цялостните процедури за екологична оценка. „ Предприехме мигновени дейности. Проблемът не беше единствено екологичен, а и имиджов за страната, преди малко станала членка на Европейски Съюз “, сподели Караджова. Тя разясни, че, в случай че не са били взети незабавни ограничения от кабинета „ Борисов “ 1 и от нея като министър, са щели да бъдат въведени в употреба ВЕИ мощности, с най-малко 7-8 хиляди мегаватчаса. Караджова обърна внимание, че във върховите моменти през зимните интервали и в най-тежките зими, потреблението на сила се обезпечава от към 7 хиляди 500 мегавата.

„ Към тогавашните разпореждания на Закона за възобновимите енергийни източници, страната беше длъжна да изкупува създадената електрическа енергия от ВЕИ, освен това цените бяха извънредно високи. В последна сметка предприехме на мига законодателни промени, както и прилагащи ограничения, и вредите се сведоха до най-малко “, разяснява Караджова. Тя разясни, че от 3 000 ветрогенератора сега те са най-много 300. По думите ѝ при фотосоларните паркове от към 5 мегавата стартирани, сега са най-много 1000.

„ Това е допустимо най-малката вреда. В последна сметка останаха 10 плана, които се оказаха в нарушаване, само че те бяха към този момент факт към 2009 година ", уточни още тя. Караджова изясни, че в договарянията с Европейска комисия е нямало по какъв начин да убедят, че тези планове нямат нарушавания. „ Ако не бяха подхванати тези дейности, в този момент щяхме да сме в наказателна процедура с 10 пъти повече “, добави някогашният министър.

По думите ѝ извънредно неприятната политика на държавното управление на Тройната коалиция и на Движение за права и свободи, което е управлявало тогава Министерство на околната среда и водите, е щяла да докара страната до колапс във връзка с цените на електрическата енергия. „ Независимо от всички подхванати ограничения, 2013 година това количество, което беше до края на 2008 година докара до повишение на цените на електрическата енергия. Спомняте си вълненията и митингите на жителите и преждевременното преустановяване на активността на нашето държавно управление. В последна сметка държавното управление на „ Борисов “ 2 и „ Борисов “ 3 не престават по един добър метод договарянията с Европейска комисия, с цел да се разминем с минималните вреди “, добави някогашният министър на околната среда.

"Министър Нено Димов поема удара за съществени неточности, които са направени в предишното, и това е доста незаслужено ", пък съобщи пред организация "Фокус " различен някогашен министър на околната среда и водите - Евдокия Манева, заемала позицията по време на държавното управление на Иван Костов.

“Смятам, че казусът беше заложен още през 2007 година, когато бяха избрани зоните от „ Натура 2000 “ в България по план на неправителствените организации. Повече от една трета от българската територия беше сложена под отбрана, като при определянето не постоянно задоволително умело и аргументирано бяха включвани територии. Например бяха включени хвостохранилища (като това в Малко Търново), както и военни полигони. Не бяха регистрирани ползите на хората “, разяснява Манева.

Тя уточни, че това е интервал, в който една огромна част от земеделските земи е пустеела и вместо като такава, е била отразена като ливади.

“Тези неточности позволи тогава Джевдет Чакъров, правейки поклон към неправителствените организации. Спомням си, че сумата, която неправителствените организации тогава получиха, беше 5 млн. $. След това Джевдет Чакъров даде още 700 хиляди, с цел да се верифицират тези територии от Българска академия на науките, само че сякаш още тогава работата не беше свършена като хората. И през всичките тези години, когато възникваха разнообразни проблеми и локалното население и Зелените се противопоставяха, в действителност в никакъв случай не се реализира това, което трябваше да бъде налице – спокоен разговор с причини. Така че съгласно мен това е изходът – спокойният разговор с намиране на ясни причини от двете страни и постигане до компромисно решение. Териториите, които са неповторими като тези степни съобщества в региона на Калиакра и не са аграрни земи, би трябвало изрично да се защитят. И популацията би трябвало да бъде уверено, че това е по този начин, тъй като в случай че се опълчват Зелените на популацията, резултатът ще бъде жалък “, сподели някогашният министър.

Манева съобщи още, че е твърдо срещу оставката на министър Нено Димов.

„ Не единствено протестиращите, само че и Зелените най-нагло излизат с обосновка, че Нено Димов надали не е спекулирал с тази тематика. Смятам, че той е интелигентен и сдържан човек и има доста рационална позиция. Който и да пристигна на негово място, не може по различен метод с изключение на по пътя на разговора и със съществени причини да откри решение - да се дефинират ясно териториите, да се види по какъв начин ще се ръководят, какво ще се съдържа в ръководството и кои ще са органите, които ще го реализират. Такъв повсеместен управнически развой би трябвало да се случи за всеки един план и да се включи всяка една предпазена територия. А познавайки хората, които работят в тази сфера и имат пълномощия, аз особено не виждам кой сега би извадил някакво по-удачно решение. Просто би трябвало да има доброжелателност от всички страни. Нено Димов е отзивчив човек и освен това физик и математик, което е един сериозен мотив – това значи, че има разумно мислене. А при разумни и добре аргументирани доводи решение постоянно може да се откри “, разяснява Манева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР