Проблемът с плана за управление на НП „Пирин“ започва през

...
Проблемът с плана за управление на НП „Пирин“ започва през
Коментари Харесай

Нено Димов за евентуални „вратички“ в плана за НП „Пирин“: Строителство на хотели и сгради е абсолютно забранено

Проблемът с проекта за ръководство на Национален парк „Пирин“ стартира през 2013 година, като са извършени редица публични разисквания с присъединяване на министрите, които са били преди мен, изясни екологичният министър Нено Димов онлайн във фейсбук. От 12 ч той коментира детайлности за признатото изменение на проекта за ръководство на Национален парк „Пирин“.

Имаме на процедура една зона, в която проектът разрешава единствено водохващания, акцентира Ненов. В тази зона се позволяват единствено водохващания за питейни потребности, както е записано в закона.

Когато приказваме за ски зоната – възможни е създаване на уреди за спортни цели.

Според Нено Димов диалогът би трябвало да бъде за България като ски дестинация и по какъв начин да притегля туристи. Планинските региони са едни от най-бедните у нас сега. Излизайки от тематиката за Банско, би трябвало да приказваме и за Рила, и за Витоша. Витоша е благосъстояние, което може да се употребява от 2 милиона софиянци. Цялостната идея би трябвало да бъде съобразена с опазването на околната среда.

Изменението дава опция за капиталови планове единствено за спортни уреди и единствено в ски зона „ Банско “. Да, може да има планове за лифтове, писти, влекове, само че всичко това би трябвало да мине всички процедури на екологичното законодателство, акцентира за следващ път екоминистърът.

„Реално има ли малки врати на евентуален вложител да сече и да стори здания и хотели?“, попита един от участниците в онлайн диалога. Нено Димов отговори: „Хотели и здания е безусловно неразрешено.“ Когато има капиталово желание, то указва какво се случва – в този момент даже не знаем къде е трасето и дали на неговия път има вековни дървета. А какви ще бъдат изсечени – когато има съответен план и последващата оценка.

„Знам, че са правени редица инспекции и на прокуратурата и на ДНСК. Не съм осведомен тези инспекции да са открили някакво престъпление от страна на концесионера“, сподели още Димов.

Очаквайте детайлности
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР