Проблемът с непризнатото Косово е основната пречка за присъединяването на

...
Проблемът с непризнатото Косово е основната пречка за присъединяването на
Коментари Харесай

Вучич: Косово е главната пречка по пътя на Сърбия към ЕС

Проблемът с непризнатото Косово е главната спънка за присъединението на Сърбия към Европейския съюз. Това е декларирал през днешния ден в изявление по телевизия Пинк президентът на Сърбия Александър Вучич, оповестява ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Най-големият проблем на нашия европейски път - това е косовският въпрос ", сподели Вучич в отговор на скорошното изявление на еврокомисаря Йоханес Хан, който съобщи, че Косово не е основното затруднение пред присъединението на Сърбия към Европейски Съюз. В същото време сръбският водач подсети, че Сърбия " желае да се причисли към Европейски Съюз и да принадлежи към този тип общество ".

По въпроса за договарянията с Прищина, сръбският президент означи, че в актуалната обстановка компромисът е на практика неосъществим. " Съществуват интернационалните общности, които настояват, че не би трябвало да приказваме за граници, тъй като те поддържат независимостта на Косово. Ние сме споделили, че желаеме компромис. В момента е ясно, че това е съвсем невероятно поради атмосферата в Централна Сърбия, в Косово, а също и поради интернационалния фактор, който не желае да бъде подписан подобен контракт. Те споделят, че ние ще отворим кутията на Пандора, само че за какво вие отворихте кутията на Пандора през 2006 и през 2008 година? ", попита Вучич.

Косовският парламент прогласи едностранно независимостта на страната през 2008 година, а през 2010 година Международният съд на Организация на обединените нации призна това решение за законно. През последните месеци Белград и Прищина интензивно обсъждаха някакво " компромисно решение ", обвързвано с промяна на границите и замяна на територии. Съединени американски щати поддържаха тази концепция и настояха за " дефинитивно съглашение ". От своя страна немският канцлер Ангела Меркел се опълчи на смяната на границите на Балканите, като акцентира, че така и така всички страни от района имат вероятност да се причислят към Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР