Проблемът с лодкостоянките във Варна е десетилетен. Никой през последните

...
Проблемът с лодкостоянките във Варна е десетилетен. Никой през последните
Коментари Харесай

Благомир Коцев за проблема с лодкостоянките във Варна: Никой не го решава, причина е за разполагането на голям брой незаконни съоръжения на общинска земя

Проблемът с лодкостоянките във Варна е десетилетен. Никой през последните 30 години не се е заел с решаването му, а това е станало причина за разполагането на огромен брой противозаконни уреди на общинска и държавна земя. Това сподели кметът на Варна Благомир Коцев в персоналния си профил в обществената мрежа Фейсбук, видяхме от Varna24.bg  и продължи:

" И дребномащабните, и едромащабните риболовци са прави в търсенето на трайно решение на рецесията. Никой от тях не желае да престъпва закона, а просто да им се даде опция да упражняват занаята, с който хранят фамилиите си ".

Според него назрявалите с години проблеми са довели до ескалация на напрежението, в която се желаят оставки в общинската администрация и се вършат поръчки за всеобщо акостиране на стотици лодки на Морска гара, само че подобен вид метод не е градивен, счита Коцев.

" Поставянето на условия за договаряния не е положително начало на сериозен разговор. А подобен организирахме тази седмица на редица срещи с представители на близо 10 риболовен сдружения от друг диаметър ", добави кметът.

Исканията на риболовната общественост са свързани с 3 неща, измежду които: размера на корабните такси за прилагане на общински пристанища, узаконяването на лодкстоянките и развиване на риболовната инфраструктура.

" По последната тематика поех ангажимент Общината да форсира проектирането за уголемение на пристанище " Варна " и лодкостоянката " Антон Иванов ". За двата плана ще бъдат прегледани благоприятни условия за финансиране по Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури. Общината разполага и с различен терен, подобаващ за построяването на рибарско населено място, в региона на бившето корабното режище. Изграждането на нова риболовна пристанищна инфраструктура, която включваща прилежащи зони за любителски и икономически риболовни съдове, би основало предпоставки за изцяло развиване на бранша ", твърди кметът.

" Най-доброто място за дребномащабен лов на риба, съгласно самите риболовци, пък е на " Малка чайка ". Теренът е благосъстоятелност на Медицинския университет, само че ще се веселя да обсъдя тази опция за развиване на бранша във Варна с новия ректор на университета – проф. доктор Райков. "

" Като човек, развивал се през годините в морския бизнес, и ясно осъзнаващ приноса на рибарството в Синята стопанска система, смятам че е извънредно време да бъде комплициран завършек на последствията от популисткото ръководство във Варна, при което не са търсени цялостни решения за рибарския бранш, а единствено е създавана почва за настоящето браншово напрежение ", добави още той.

По тематиката за таксите в общинските риболовен пристанища, кметът предлага на риболовците да се върнат старите цени от 2021 година, които залагат на последователно облагане по отношение на размера на плавателния съд.

" С това отдръпвам предлагането на ръководителя на отдел " Рибарски пристанища " Лъчезар Братоев за повишение на таксите ".

По последната тематика с противозаконните лодкостоянки Коцев ще упорства междуведомствената група, препоръчана от регионалния шеф проф. доктор Андрияна Андреева, да проработи интензивно за краткотрайното решение на казуса.

Според него огромният брой нерегламентирани уреди за приставане на плавателни съдове може да бъде фрапантно понижен до построяването на нова пристанищна инфраструктура за риболовния бранш.

" Очаквам сериозният разговор с риболовния бранш да продължи, с цел да може дружно да работим за неговото развиване. Нека страната и общината, централна и локална власт, да решим проблемите на варненските риболовци един път вечно. Те не са длъжни да вършат разлика сред двете. За тях Варна е една, както морето, което изхранва фамилиите им ", приключи Благомир Коцев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР