Проблемът е сериозен, капацитетът е критично изчерпан, а най-близкото школо

...
Проблемът е сериозен, капацитетът е критично изчерпан, а най-близкото школо
Коментари Харесай

Отеснялото училище в бургаския кв. Сарафово - еманация на политическата омраза

Проблемът е сериозен, потенциалът е сериозно привършен, а най-близкото школо е на 10 км разстояние. Това го знаят четири следващи държавни управления, настроени негативно триумфите на ръководената от ГЕРБ община

Трето служебно държавно управление и едно постоянно – на „ Промяната “ (уточняваме, че министър на просветата в първите две служебни, както и в постоянното, бе все Николай Денков, б.а.), като че ли са дебилни, слепи и глухи, с цел да проумеят, че е невероятно вече да се преподава и обитава в отеснялото единствето учебно заведение в един от най-бързо растящите като население квартали на Бургас - в ОУ „ Христо Ботев “ в кв. “Сарафово “.  

Година и половина, Общината се пробва да обезпечи финансиране и алармира неколкократно  министерството на образованието, само че отговор по този начин и не получава.

И откакто в Общината схванаха, че не си коства " да чакат от починал писмо ", през днешния ден кметът Димитър Николов разгласи, че строителството на корпуса ще стартира, без значение дали страната ще помогне или ще продължи да е мащеха. Направи го в типичния си изкусен жанр, без да показва с пръст, да упреква или да се оплаква. Просто сподели, за кой ли път, че запретна ръкави и ще откри решение, вижте видеото:



Проектът е стратегически за квартала, тъй като най-близките учебни заведения са на разстояние съвсем 10-ина км – в ж.к. “Изгрев “ и в ж.к. “Зорница “, а изказванията, че броят на учениците понижава и на кв. “Сарафово “ не било въобще нужно уголемение, може да определим като цялостни нелепости на хора, нямащи нищо общо с Бургас.

И всеки, който счита, че не е нужно уголемение, дано ревизира какъв брой деца са записани в ЦДГ „ Ален мак “ и с какъв ритъм пораства броя на новото потомство на „ Сарафово “.

За информация, през 2008 година, в единственото главно учебно заведение са се обучавали единствено 60 деца, след което броят им почва да пораства стремително. През 2016 година стават 200, през 2020 година  са 230, а в този момент са близо 300.

Капацитетът на ОУ „ Христо Ботев “, строено през 30-те години на предишния век, е за 280 деца. Тази година са признати 296, което наложи невиждан байпас – да се наеме къща в съседство, в която да се изнесе част от административната и образователна активност. Това ще реши краткотрайно казуса, само че най-вече до началото на идната година, когато се чака децата в учебното заведение да бъдат 330.
 Това е мястото, където би трябвало да бъде построен новият корпус
Заради това, родителското настоятелство и жителите на квартала приканиха да се предприеме разширение на учебната база. Изчисленията са, че в идващите 10 години броят на учениците в кв. “Сарафово “ от 1 до 8-ми клас ще нарасне двойно. Новият корпус е планиран за 250 деца, плюс физкултурен салон. Нужните средства ще са сред 3,5 и 4 млн.лева, които  ще би трябвало да се извадят от общинския бюджет, откакто страната отхвърля да помогне.

Парадоксалното е, че образованието би следвало да е функционалност на Министерството на образованието и науката и то стратегически да възнамерява построяването на нови учебни заведения и корпуси, съгласно съответните потребности. Както виждаме обаче това не се случва. Или най-малко не се случва в Бургас. Причините са политически, само че цената е прекомерно висока.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР