Проблем обаче е назаинтересоваността на миноритарните инвеститори, много от които

...
Проблем обаче е назаинтересоваността на миноритарните инвеститори, много от които
Коментари Харесай

Бивши борсови компании ще разпределят дивиденти за над 600 млн. лв.

Проблем обаче е назаинтересоваността на миноритарните вложители, доста от които губят дивидентите си по отминалост, която е 5 години.

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
По-малко дивиденти, само че постоянна рентабилност

Публичните компании ще разпределят към 140 млн. лева от облагите си, което е с 46% по-малко от рекордната 2017 година
20 юли 2018
Най-големите компании през 2017 година: Сезонът на рекордните облаги
4 юли 2018
" Солвей Соди " ще изплати близо 167 млн. лева като дивиденти

Сумата включва облагата на завода и на дъщерното " Девен " преди вливането му в компанията
3 юли 2018
" Аурубис " стартира екологични планове за над 10 млн. евро

До края на годината компанията ще завърши капиталовата си стратегия за 180 млн. евро
15 апр 2018
Има тук едни дивиденти...

Бивши обществени компании разпределят постоянно облагите си, само че доста от дребните акционери пропущат да се възползват от това
1 сеп 2017
С право, само че без глас

Стотици хиляди дребни акционери не се възползват от правата си като такива
24 мар 2017 Дивиденти за над 600 млн. лева ще разпределят компании, които преди години бяха раздържавени по линия на всеобщата приватизация, търгуваха се известно време на борсата, а през днешния ден към момента имат хиляди дребни акционери. Сумата се образува главно от две от най-големите сдружения в България - " Аурубис " и " Солвей соди ". Традиционно облагите си разпределят и производители от хранително-вкусовата промишленост и туристически компании.

Разбира се, измежду стотиците приватизирани компании има банкрутирали, премахнати и губещи, а също и една част, която не е толкоз великодушна към акционерите си макар облагите, които осъществя. Това обаче не е безусловно неприятно или укорително, защото зависи от капиталовата политика на компанията и тактиката за финансиране на проектите й. А някои сдружения просто покриват остарели загуби, което краткотрайно не им разрешава да разпределят дивиденти.

Проблемът е, че доста от дребните акционери постоянно остават незаинтересовани за своята благосъстоятелност в тези компании макар желанието на управленията на доста от тях да ги осведомят. Причината е, че нормално става въпрос за разпръснати оскъдни дялове, което не дава чувство за власт, макар че всяка акция дава идентични права - на глас, на дял, на присъединяване в общи събрания, в нарастване на капитала.

Незаинтересоваността си проличава и по участията в общите събрания - при болшинството на тях е показан единствено мажоритарният притежател или по-големите акционери, които образуват надзор. Но в случай че се огледа общо от тези 600 млн. лева към 30 млн. лева би трябвало да се разпределят измежду дребни акционери. Няколко непублични компании вършат осведомителни акции за дребните си акционери, само че все пак доста от тях не се възползват от правото на дял в границите на 5-годишния давностен период. След това те постъпват в компанията.

Сумата, която някогашни обществени компании ще разпределят от облагите си за предходната година, е доста по-голяма от тази при обществените, които раздадоха 140 млн. лева Дивидентите са от протоколите от общите събрания на сдруженията, като информацията не претендира за пълнота, само че са обхванати най-големите и някои от знаковите преди години за борсата компании.

Рекорд за съвсем 400 млн. лева

Рекорден дял в историята на частния бизнес в България ще разпредели " Аурубис България ". Става въпрос за 393.5 млн. лева, което е съвсем двойно по отношение на раздадените 196 млн. година по-рано. Това бие даже сумите, гласувани като дял във финансовия бранш, където до момента върхът се държеше от раздадените за 2015 година 321 млн. лева от Банка ДСК. " Аурубис " е втората по доходи компания в България с регистрирани 5.5 милиарда лева за 2017 година Политиката на основания в Пирдоп цех е отворена към ползите на дребните акционери - в града има информативен център, където всеки може да получи информацията, която го интересува.

През 2013 година компанията провежда и акция за изкупуване на акции от страна на мажоритарния акционер посредством капиталов медиатор. В момента акциите отвън огромния притежател са 29 хиляди, разпределени измежду над 2 хиляди акционери - множеството с по под 100 акции. На общото заседание обаче с изключение на мажоритарния притежател е участвало единствено едно физическо лице с 202 скъпи бумаги.

Германската Aurubis, която е крайният притежател на завода в Пирдоп, също има поредна дивидентна политика - от листването й на борсата във Франкфурт през 1998 година тя е разпределяла част от облагата си всяка година като се изключи 2002/2003. За борсовата й история пък акциите й са поскъпнали с над 400%.

Вторият по величина дял ще разпредели " Солвей соди ". Производителят на калцинирана сода е възнамерявал за задачата 164.6 млн. лева от облагата си за 2017 година, а към сумата ще бъдат добавени и 2.2 млн. лева от неразпределената облага на дъщерното сдружение " Девен ", което се вля в компанията в края на юни предходната година. Това прави общо 166.8 млн. лева, или по 26.28 лева на акция преди облагане, като сумата е по-висока от тази за миналата година.

" Солвей Соди " е компанията с една от най-последователните дивидентни политики - от отписването й от борсата до момента тя е разпределила облагата си през всички години като се изключи 2005 година Това прави съвсем 158 лева брутен дял на акция. Или за една бонова брошура, вложена в 25 акции на компанията, сумата би била брутно 4 хиляди лева през годините. С струпване през годините общият изплатен дял е съвсем 1 милиарда лева, което прави " Солвей " една от най-щедрите компании за акционерите си в България.

Преди повече от 10 години мажоритарният й притежател ( " Солвей шишеджам холдинг " ) направи процедура по назад изкупуване на акции, като миноритарните акционери получиха писма за предлагането, само че малко от тях се възползваха. В момента компанията има над 130 хиляди акции отвън главния притежател.

Традиционно дял разпределят и най-големите пивовари в България - " Загорка ", а за предходната година и " Карлсберг България ". Макар и по-малко част от облагата си ще раздаде винарната " Черноморско злато ". След близо 5 млн. лева дял за 2016 година пловдивският хотел " Тримонциум " дава малко под 1.6 млн. лева за 2017 година Там където има спад на дивидента, в множеството случаи се дължи на по-ниска облага по отношение на миналата година.

Кой няма да разпредели

Най-голяма компания в България " Лукойл Нефтохим " за втора поредна година регистрира облага - 304 млн. лева, само че компанията няма да разпределя измежду акционерите, защото има огромна непокрита загуба, която се формираше седем следващи години. Дивидент няма да разпределят " Каменица ", " Агрополихим ", " Балканфарма Дупница ", КЦМ, " Благоевград БТ ". Някои от тези компании извършват съществени капиталови стратегии, което най-вероятно е и измежду аргументите за заделяне на облагите в сдружението. Как да се постъпи

За акционерите е значимо да знаят, че дивидентът има отминалост 5 години и в случай че в този интервал не е потърсен, той се връща в сдружението. Най-лесното нещо, което може да се направи, е да се откри контакт с компанията, където в най-честия случай би трябвало да се попълни формуляр и да се подаде банкова сметка за превод на дял. Последният не се изплаща на ръка. Ако предходните години (до 5) е имало подобен, той също би трябвало да бъде преведен на акционера. За физическите лица ще бъде удържан налог от 5% при източника, т.е. ще бъде получен чистият му размер. Компанията няма по какъв начин да преведе автоматизирано дял на акционер без негова сметка.

Всеки притежател би трябвало да има своя депозитарна квитанция, която е получил при приватизацията. Важно е да се знае обаче, че броят на акциите, които написа, че има в нея, може да не дава отговор на действителния брой. Причината е, че сдружението може да е предписание нараствания на капитала или други преобразования. От началото на тази година Национална агенция за приходите и Централният депозитар сътвориха услугата EWALLET, която разрешава на всяко физическо лице, което има Персонален идентификационен код (ПИК) от Национална агенция за приходите, да ревизира гратис онлайн какви финансови принадлежности като акции, облигации и дялове в сдружения има. Другият вид е инспекция в капиталов медиатор, за което ще се заплати такса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР