Пробив в медицината, който вдъхва много надежди за трансплантациите. Американски

...
Пробив в медицината, който вдъхва много надежди за трансплантациите. Американски
Коментари Харесай

Присаждането на сърце от прасе дава много надежди при трансплантациите

Пробив в медицината, който вдъхва доста очаквания за трансплантациите. Американски хирурзи сполучливо трансплантираха генномодифицирано сърце от прасе на човек. Операцията е направена преди три дни. Пациентът, 57-годишен мъж, се усеща добре, само че интервалът продължава да е сериозен.

Дейвид Бенет. На 57 години. С отказани трансплантации на сърце от човешки донор поради неприятно здравословно положение.

" Искам да пребивавам! Знам, че това е изстрел в тъмното, само че е последния ми избор! " - това споделил Бенет на сина си преди интервенцията.

Тя траяла 7 часа.



" Бяхме извънредно щастливи да забележим по какъв начин сърцето стартира да бие. Резултатите даже надвишават нашите упования. Засега няма признаци на отменяне ", сподели Мохамед Мохидин, шеф на Кардиологичното поделение към Университета в Мериленд.

Трансплантиране на органи от прасе, като бъбреци към този момент са правени. При сърцето, обаче, е по-сложно, поради три гена, които пречат човешкият организъм да одобри органа. След години опити и проучвания, учените от Мериленд съумели да блокират тези гени.



" Надявам се да сме дали на Бенет по-добрата опция от досегашната му терапия ", сподели доктор Бартли П. Грифит, професор по хирургия, Мериленд.

След 6 седмици, прикрепен към болничното легло предходната седмица Бенет споделил: Искам да оздравея и да стана от леглото! Неизвестните след интервенцията, обаче са доста.

" Дали той ще живее ден, седмица, месец или година, не знам ", сподели доктор Бартли П. Грифит.

Остава утехата, че е изработен пробив в медицината.

" Каза ми две неща: " Не желая да загивам! и " Ако го направя, евентуално ще научите нещо, с което да помогнете на други хора! ", сподели доктор Бартли П. Грифит.

Всеки ден единствено в Съединените щати 17 души умират в очакване да им бъде направена трансплантация. А тези, които чакат там за донори са над 100 000 души.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР