Проби, взети от различни места в залива Сан Франциско, САЩ,

...
Проби, взети от различни места в залива Сан Франциско, САЩ,
Коментари Харесай

Дрехи и автомобилни гуми - основен замърсител на залива Сан Франциско

Проби, взети от разнообразни места в залива Сан Франциско, Съединени американски щати, демонстрират, че главен източник на замърсяването му с микропластмаса са облекла, автомобилни гуми и стреч фолио, съобщи Франс прес.

Микропластмасата е с величина под 5 милиметра и постоянно е невидима за невъоръжено око. За микрочастици се приказва, когато химичният им състав не е доказан.

Авторите на актуалното проучване от институтите SFEI и 5 Gyres от три години изследват проби от залива Сан Франциско, взети от разнообразни места.

Изследователите са открили, че микропластмасата попада в залива главно посредством дъждовни води. Близо половината от микрочастиците са с каучукова конструкция, като техен източник най-вероятно са автомобилните гуми.

Това значи, че дъждовните води "помитат " елементи от гуми от пътищата към залива, а по-късно към океана.

Специалистите са разкрили също, че водите от пречиствателните станции съдържат повече микрочастици с текстилен генезис като акрил и полиестер, и микрозрънца от хигиенични и разкрасителни артикули.

Изследователите са се натъкнали и на обилие от полиетиленови микрочастици, които евентуално идват от пластмасови артикули за еднократна приложимост или стреч фолио.

New study: 7 trillion tiny pieces of plastic wash into San Francisco Bay every year, or 1 million pieces for every man, woman and child living in the Bay Area https://t.co/rec4OgtNBQ @sfei_asc @5gyres @UofT pic.twitter.com/2d9Qjribyx
— Paul Rogers (@PaulRogersSJMN) October 2, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР