Призрачният квартал е построен преди 30 години в Белене. Той

...
Призрачният квартал е построен преди 30 години в Белене. Той
Коментари Харесай

Българският призрачен квартал

Призрачният квартал е издигнат преди 30 години в Белене. Той е бил предопределен за служащите във втората българска атомна електроцентрала, само че по този начин и остава ненаселен. Необитаемите здания в квартал „ Димум”, освен са потънали в плевели, само че и са рискови, сигнализират съседи. „ Панелите падат. Децата идват да играят тук”, споделят те пред Нова ТВ и напомнят, че преди на мястото е имало фабрика за коноп.

По проект в постройките е трябвало да живеят няколко хиляди души. Строителството е почнало 2-3 години преди 1989 година, само че след идването на демокрацията строителните действия са спрени.

„ Панелът е доста подла технология. Тя е като къщурка от карти – един панел, в случай че падне, пада цялата постройка. Незавършеният строителен обект е евентуална причина за жертви. Собственикът на тези обекти носи отговорност”, сподели арх. Миломир Богданов. След като панелите не са паднали, би трябвало да се направи калкулация, с цел да се види какъв брой ще коства санирането и да се употребява за нещо потребно, счита архитектът. Собственик на обекта е НЕК, само че от там по този начин и не излиза наяве какви са проектите за парцела.

Интересно е да се означи, че след 2000 година в съседство е издигнат различен комплекс с сходна цел. Причината за построяването е възраждането на концепцията за АЕЦ „ Белене”.

Двата жилищни комплекса са с потенциал близо 400 жилището.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР