Призоваваме Ви, министър Асен Василев, да обложите сметките на гражданите,

...
Призоваваме Ви, министър Асен Василев, да обложите сметките на гражданите,
Коментари Харесай

Манолова призова Василев: Не сурвакай потребителите на парно с високо ДДС

„ Призоваваме Ви, министър Асен Василев, да обложите сметките на жителите, които имат да доплащат в изравнителните си сметки с 9% Данък добавена стойност. Толкова, колкото беше зимата, през отоплителния сезон. Да не ги товарите с 20% Данък добавена стойност. Компенсирайте си приходите в държавния бюджет по различен метод, не от столичани, не от възрастните хора, не от младите фамилии. “

Това сподели водачът на гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова пред Топлофикация-София. По думите й през миналата зима потребителите са заплащали исторически най-високата цена за парно и поради това е било понижено ДДС-то за топлоснабдителни услуги. През отоплителния сезон сметките са били с 9% Данък добавена стойност, само че изравнителните са с 20% Данък добавена стойност. Това е по този начин поради предписание на финансовия министър , като сега топлинните счетоводители са посочили изравнителните сметки без Данък добавена стойност.

„ Истинската сума с 20% Данък добавена стойност ще дойде по домовете на жителите до 15 август и тогава ще стане ясно какъв брой би трябвало да заплащат потребителите “, сподели Манолова и даде образец по какъв начин в случай че някой има да доплаща 500 лв. без Данък добавена стойност , ще заплати не 545 лв. с 9% Данък добавена стойност, а – 600 лв. .

От „ Изправи се.БГ “ демонстрираха и съответна сметка за парно за апартамент от 100 кв. метра, които са платили 2600 лв. и съгласно Топлофикация имат да доплащат още 1055 лв. с 20% Данък добавена стойност. Ако сметката е с 9% Данък добавена стойност, те биха икономисали 143 лв..

Според Петко Петков , който е измежду пострадалите с високите изравнителни сметки за парно, неговото семейство е ощетено с към 150 лв., които могат да бъдат употребявани за храна, за облекла за детската градина, за памперси, за играчки, защото разноските на младите фамилии са големи.

Лидерът на „ Изправи се.БГ “ Манолова посочи, че това не касае единствено младите фамилии, а и пенсионери , уязвими хора , хора с ниски приходи , за които суми от по 100-150 лв. в допълнение са доста съществено натоварване. Тя напомни, че предходната година на жителите бяха върнати суми и тогава сметките за парно бяха поправени като по наставление на служебния финансов министър, изравнителните сметки за парно бяха поправени от 20% Данък добавена стойност на 9% налог. Тогава се икономисаха на хората към 3 млн. лв. . Сега, тъй като парното е по-скъпо , действително страната ще прибере спомагателни 5 млн. лв. от изтънелите джобове на столичани. И посочи, че тук казусът потегля от финансовото министерство и то би трябвало да излезе с решение, че изравнителните сметки следва да се заплащат с 9% Данък добавена стойност, колкото е ставката по време на отоплителния сезон, вместо да се натоварват потребителите с високата 20% ставка.

От гражданската платформа неведнъж са призовавали депутатите с приемането на бюджета да удължат интервала и на преференциална Данък добавена стойност ставка поради високите цени, от които страдат потребителите, твърди тя и подсети, че от „ Изправи се.БГ “ са алармирали, че фактурите по изравнителните сметки, които ще получат жителите са безусловно неразбираеми – тъй като има 2 ценови интервала , планирано и действително ползване , суми, които ще се връщат и суми, които ще се доплащат.

„ Всеки жител, който употребява парно, ще би трябвало да си наеме и счетоводител, който да му изясни сметката. Експертите на „ Изправи се.БГ “ си играха с нея повече от половин час “, възмути се Манолова.

Тя уточни още, че Топлофикация не е изпълнила законовото условие на 1 юли да разгласи какво се е договорила с топлинните счетоводители за таксите на жителите за дялово систематизиране . Продължава да е в действие неуместното предписание Топлофикация да се договаря с топлинните счетоводители за цена, която да заплащат жителите. Тоест жителите не вземат участие в това договаряне, само че най-после заплащат на топлинните счетоводители толкоз, колкото се е схванала Топлофикация.

Това са приблизително по 50 лв. на домакинство , което единствено за София значи 20 млн. лв. се заплащат на топлинните счетоводители. А Топлофикация би могла да поеме тази услуга и да я дава на по-ниска цена за потребителите.

„ Имаме опасения, че в този момент под претекст за инфлация ще покачат фрапантно цените и за топлинните счетоводители. Ако тя стане по 100лв значи, че столичани ще заплащат по 40 млн. лева на топлинните счетоводители. Затова ще настояваме тази информация да ни бъде предоставена “ , заключи тя.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР