Призовавам президента Румен Радев да направи същото – да покаже

...
Призовавам президента Румен Радев да направи същото – да покаже
Коментари Харесай

Сачева: Радев да разкрие кореспонденцията си и да даде разпечатки от мобилния си телефон

Призовавам президента Румен Радев да направи същото – да покаже смс-ите си с разнообразни олигарски, сподели общественият министър Деница Сачева пред Българска национална телевизия.
Нека да разкрие СМС-ите си, мобилните си разпечатки – въпреки всичко персоналният образец е извънредно значим, прикани Сачева.
Нейният коментар е във връзка на изказването на Радев от по-рано през днешния ден, в което той желае министър-председателят Бойко Борисов и министрите да разкрият кореспонденцията си.
Съжалявам, че президентът влиза в подобен режим на диалотг, тъй като това е липса на държавническо мислене. Не може да застанеш зад тезите на човек, който е обвинен, както и зад художествени преразкази картинки във Facebook. Важно е да приказваме по тематиките, които са съществени и касаят хората – по това чакаме да чуем изказвания, всичко останало е в областта на шоуто, а мисля, че сега нямаме потребност от това, добави общественият министър.
„ Аз давам персонален образец, отпущам телефона си незабавно с всички разпечатки “, сподели тя.
Режим на разговор с източника на тази информация – няма. Причината да има изказвания, е тъкмо това – да има изказвания за хората, тъй като хората сега са в подвеждане какво се случва. В момента има обвинявания, които са повдигнати, като невинността на Васил Божков би трябвало да бъде потвърдена в съда. И едвам когато съдът потвърди това, можем да кажем дали оповестеното от Божков има съображение, тъй като сега ние виждаме единствено разнообразни скрийншотове, комикси и операции, недомлъвки и недомислици без никакво доказателство.
За момента е ясно, че има политическа поръчка. Някой, който е обвинен, желае да бъде опция на властта – това е вододела, по който хората би трябвало да вземат решение на коя страна да застанат. Не може да заставаш на страна на човек, който е обвинен за това, че не е плащал налози и то в изключително огромни размери, както и е упрекнат в 18 други обвинявания, добави Сачева.
След отпущането на ограниченията виждаме огнища – това е доказателство за това, че държавното управление в нито един миг не е крило информация, обвързвана с ковид, заяви още общественият министър. „ Напротив, постоянно предупреждавахме, че би трябвало да сме деликатни, тъй като има действителна здравна опасност. Със сигурност деликатно следим обстановката и сме подготвени да вкарваме ограничения за преодоляване на локалните рецесии. Що се отнася до социално-икономическите ограничения – те ще продължат, имаме подготвеност да ги продължим до края на годината, като приказваме освен за 60/40, а и за нови ограничения за преодоляване на безарботицата. Например – продължение на програмата за топъл обяд, за друго разпределяне на хранителни артикули, обществения патронаж ще продължи и той до края на годината, както и за хората с увреждания. Предстои напълно скоро да обявим още една процедура, която е за предприемачество за хора с удвреждания, тъй че всички ограничения са в ход “.
Към този миг безработните са 86 хиляди от началото на изключителното състояние, а съвсем 63 хиляди са тези, които са си намерили работа към днешна дата. Днешните данни са, че 1058 души са се записали в Бюрата по труда, като едвам 282 от тях са поради коронакризата – главно хората са от София, Пловдив, Варна и Бургас.
Преработващата индустрия, в шивашката промишленост, в мебелната промишленост също има турбуленции, - има понижаване на доставки и благоприятни условия за експорт. Туризмът и превозът не престават да бъдат сериозни.
При затваряне на предприятия, в които има инфектирани хора, би трябвало да се обърне внимание на неофициалната стопанска система и на нейния размер, счита общественият министър. Защото в случай че тези хора се обезпечават на действителния си приход, те биха взимали 80% от него, в случай че излязат в болничен. Причината за страха им е, че се обезпечават на минималната работна заплата. А какъв брой тъкмо може да продължаваме по този метод – Главната ревизия по труда продължава да прави инспекции, когато получи сигнал за това. Размерът на неофициалната стопанска система е сред 30 и 40% у нас, добави Сачева.
На доста работодатели им хареса отдалечената работа – икономисват разноски – а това е тематика, която занапред ще се дискутира със обществените сътрудници, добави Сачева. „ Това е доста по-добра опция за работа в изискванията на вируса, само че сигурно гъвкавите форми на претовареност е работа от у дома би трябвало да бъдат прегледани в детайли в бъдещото законодателство и да бъдат регламентирани “.
Трудно е да се разяснява какъв ще е туристическият сезон, тъй като зависи от доста външни фактори. По линия на Оперативна програма “Регионално развитие” разясняваме част от средствата, които са ориентирани върху наемане на безработни лица, да бъдат ориентирани директно към туризма, посочи министърът.
Мярката за подкрепяне на лица с деца до 14 години, които са употребили и неплатения си отпуск, към този момент не се радва на подобен огромен интерес, защото родителите от ден на ден се връщат на работа. По тази мярка са подадени към 5000 заявки, а към 3000 са удволетворени, помощта по нея е 275 лв..
439 нови контракта са подписани по програмата за детегледачка по време на рецесията, добави Сачева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР