Призовавам областния управител на Варна да прояви здрав разум, да

...
Призовавам областния управител на Варна да прояви здрав разум, да
Коментари Харесай

Портних: Очаквам здрав разум от областния управител, не обслужване на партийната върхушка на ПП

" Призовавам регионалния шеф на Варна да прояви здрав разсъдък, да не нападна бюджета в съда, да работи за варненци, а не да обслужва партийната върхушка на „ Продължаваме Промяната “! Решенията, част от общинския бюджет за 2022 година, които той върна, през днешния ден бяха препотвърдени от Общинския съвет с огромно болшинство.

Силно се надявам този втори избор на общинските съветници, представляващи разнообразни политически партии, да го вразуми! Защото в противоположен случай Варна в действителност ще стане пленник на политически шарлатани, които са подготвени да заложат бъдещето на града в полза на користни цели “.

Това съобщи кметът Иван Портних на сесия на локалния парламен т, която се организира в зала „ Пленарна “ на общината. На 4 май регионалния шеф Благомир Коцев („ Продължаваме Промяната “) върна за преразглеждане част от бюджета - няколко решения на локалния парламент, свързани с предписание с парцели общинска благосъстоятелност, и желание на общината да поеме дълготраен дълг.

„ Това е част от целенасочената партийна офанзива на „ Продължаваме Промяната “ за прекъсване на развиването на Варна. В изискванията на невиждана икономическа рецесия и инфлация, на комплицирана интернационална конюнктура и внезапно покачване на цените на електрическа енергия, горива, хранителни артикули, строителни материали, опциите ни за противопоставяне като община са лимитирани.

Ще дам единствено един образец - уличното осветяване от 3,5 млн. лева, става близо 11 млн. лева и то след обезщетенията! Въпреки това - запазихме локалните налози, увеличихме средствата за обществени действия, здравни стратегии, за обучение, спорт.

В същото време Община Варна няма да получи изравнителна дотация от страната. Няма отворени и национални стратегии с европейско финансиране “, съобщи пред съветниците кметът Иван Портних.

Той напомни, че Законът за държавния бюджет за 2022 година бе признат през март, а държавното управление възнамерява още през лятото актуализация. „ На фона на целия този безпорядък, към този момент сме в средата на годината, а Варна към момента е с блокиран бюджет, поради „ Продължаваме Промяната “!

Ще напомня, че единствено за 5 месеца държавното управление на Политическа партия изтегли близо 2 милиарда лева заем! На фона на това разхищаване и тежка задлъжнялост на страната, връщането на решението за изтегляне на заем от Община Варна, с ясна обосновка защо ще бъде изхарчен всеки лев, е безочливост и гьонсуратлък!

Очаквах през днешния ден Благомир Коцев да почете съвещанието на Общинския съвет и персонално да изясни на жителите претекстовете си, с които връща това решение. Но защото това не е реалност, ще се погрижим той да получи всички протестни подписки на стотици варненци против неговите дейности. Защото следствията от тях значат прекъсване на доста планове “, сподели кметът.

Той уточни съответни образци: „ Средства няма да има за създаване, ремонт и поддържане на уличната мрежа и рехабилитация, за осветяване, за поправки на спортните бази,  музеите, зоопарка, за ремонта на покрива на ОУ „ Кап. Петко челник “, за главния ремонт на постройката на ул. „ Кавала “ - на „ Асоциация „ Да съхраним дамата “.

Феновете на „ Спартак “ би трябвало да са наясно, че по този начин ще бъдат блокирани средствата за финалните ремонтни действия на стадион „ Спартак “. Няма да можем да правим поправки на читалищата във Виница и Галата, на къщата на Антон Новак в Морската градина.

Ще бъде спряна дейностите за новата постройка на Математическата гимназия. Стопирани ще бъдат плановете за канализация в Константиново, за планиране на пречиствателни станции в Константиново и Звездица “, изясни кметът.

Без реализация ще останат плановете за нови улици в Южната промишлена зона, ремонтите на пътя към КК „ Златни пясъци “, в Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Ален мак “, „ Сотира “ и доста други.

Той акцентира, че Община Варна е финансово постоянна и тегленето на нов дълг е съгласуван с всички законови условия! На 12 май Българската организация за кредитен рейтинг е удостоверила кредитния рейтинг на общината: дълготраен кредитен рейтинг-ВВВ, с вероятност постоянна, и кратковременен - А-3.

В претекстовете за решението се споделя: „ Община Варна ще продължи устойчивото си развиване с поддържане на доста положително финансово показване при сдържан размер на поетия дълг.

Доколкото рейтингът на Община Варна е стеснен от рейтинга на България, позитивно въздействие върху него би могло да окаже вероятно покачване на държавния рейтинг. “
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР