Призовавам депутатите да приемат закони, които защитават жертвите, а не

...
Призовавам депутатите да приемат закони, които защитават жертвите, а не
Коментари Харесай

Денков: Призовавам депутатите да приемат закони, които защитават жертвите, а не насилниците

Призовавам депутатите да одобряват закони, които пазят жертвите, а не насилниците. Това съобщи министър председателят Николай Денков при започване на държавното съвещание.

 

" За страдание през днешния ден тематиката не е добра. Хората в България са гневни. И имат съображение. Защото за следващ път е подценено едно закононарушение. Време е да пресечем експанзията ", съобщи министър председателят Денков.

 

Акад. Николай Денков разпореди на четирима министри – на вътрешните работи, на труда и обществената политика, на правораздаването и на образованието и науката, да предложат ограничения против експанзията. В период от една седмица те би трябвало да разпознават неработещите механизми за справяне с насилието в ръководените от тях сфери и да посочат какво би трябвало се предприеме, в това число в системи отвън изпълнителната власт, с цел да се обърне отрицателната наклонност.


Причина за незабавните ограничения е следващият случай на експанзия против млада жена и неналичието на съответни дейности от страна на правосъдната система. „ Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, с цел да пресечем настъплението на експанзията и болката в нашия живот “, съобщи акад. Денков при започване на постоянното държавно съвещание през днешния ден.

Премиерът акцентира, че органите на реда би трябвало да употребяват мощ единствено когато е належащо, а в останалото време да бъдат „ мощ на положителното “. „ Който не схваща разликата, няма място в Министерство на вътрешните работи “, съобщи министър-председателят.

Акад. Денков приканва народните представители да одобряват верните закони, които пазят жертвите и не оставят малки врати за изплъзване на насилниците. Политиците би трябвало да дават позитивен образец, а не обществено да се държат нападателно, акцентира още министър председателят.

Той се обърна и към прокурорите и съдиите, от които се чака да употребяват пълномощията си, с цел да защитят жертвите, а не насилниците. „ Хората желаят правораздаване, а не незаинтересованост и равнодушие към човешката болежка “, безапелационен беше министър-председателят.

Той прикани родителите и учителите да дават персонален образец: „ Една ваша добра постъпка, която да се запомни за цялостен живот, е по-важна от 10 урока по морал. “ Според акад. Денков медиите и известните персони в обществените мрежи също могат да оказват помощ в битката с експанзията, като демонстрират положителното и красивото, вместо да популяризират насилието.

 

" Шокиращо е както безразличието към непознатата болежка от длъжностни лица, по този начин и гласовете на поддръжка, въпреки и редки към това незаконно действие, които се появиха през последните дни. Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, с цел да пресечем настъплението на експанзията и болката в нашия живот ", добави министър председателят.

  

Той заяви, че разпорежда на министрите на правораздаването, на вътрешните работи, на труда и обществената политика и на образованието и науката да прегледат през идната една седмица това, което не работи в техните системи и да предложат промени, с цел да се промени тази отрицателна наклонност. Те ще би трябвало да отбележат и ограниченията, които не са единствено в региона на държавното управление и които засягат и другите институции.

 

Денков прикани полицията да работи съответно в случаите на напрежение, а не да се трансформира самата тя в принудител. 

 

" Призовавам правосъдната система, прокурорите и съдиите да използват  пълномощията си, с цел да пазят жертвите, а не насилниците. Родители и учители, от вашия образец зависи какви ще израснат нашите деца. Една ваша добра постъпка, която децата ще запомнят за цялостен живот, значи доста повече от 10 урока по морал.

 

Обръщам се към медиите и известните персони в обществените ограничения. Вие можете да помогнете доста като показвате положителното, а не насилието ", съобщи Денков.

 

Той прикани и политиците: " Нека и ние да дадем позитивния образец, който се чака от нас ".

 

Първа точка от дневния ред на съвещанието е освобождение и назначение на регионални шефове. Вносител е министър-председателят Николай Денков. От встъпването си в служба постоянният кабинет е сменил регионалните шефове на София-град, София-област, Варна, Кърджали, Търговище, Ямбол, Хасково, Бургас, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Русе, Смолян, Шумен, Монтана, Видин, Благоевград, Враца, Пловдив, Ловеч, Плевен, Добрич и Силистра.

 

Дневният ред на съвещанието планува още даването на парцел за потребностите по построяването на една от оперативните бази на системата за хеликоптерна помощ HEMS.

 

Очаква се кабинетът да разиска и предоставяне на позволение за присъединяване на военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в задачата на алианса в Ирак.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР