Признаването на българско малцинство в Албания е голям пробив, постигнат

...
Признаването на българско малцинство в Албания е голям пробив, постигнат
Коментари Харесай

Признаването на българско малцинство в Албания е голям пробив, заяви Емил Радев

Признаването на българско малцинство в Албания е огромен пробив, реализиран със взаимни старания на евродепутати, външно министерство, премиера Борисов, учени от Българска академия на науките. Това съобщи пред Българска национална телевизия евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

Съвместните ни старания, имаше писма до Албания, Министерство на външните работи предприе редица стъпки, както и персоналният телефонен диалог на премиера Борисов с албанския му сътрудник Еди Рама, доведоха до сполучливото довеждане докрай на въпроса, разяснява Радев и похвали българите в Албания, които в границите на броени дни са помогнали с подписка от над 3000 души.

По думите му при бъдещо броене ще стане ясно какъв брой тъкмо са нашите сънародници в албанската страна. Приоритет на нашето председателство са Западните Балкани, а там Албания играе значима роля. Доскоро съществуваше ненавист, с дребни крачки напрежението ще се потуши изцяло.

Емил Радев сподели още, че във връзка с Шенген сме постигнали сериозен прогрес с включването на България в Шенгенската визова осведомителна система. Това значи, че престоят на чужденци от трети страни ще се счита за престой в Шенгенското пространство и към този момент имаме въздържан достъп до системата. След изборите в Германия и Австрия на България и Румъния ще се огледа реалистично за пълноправно участие в Шенген, сподели евродепутатът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР