Прийомите на Държавна сигурност към арестуваните от нея „врагове“ на

...
Прийомите на Държавна сигурност към арестуваните от нея „врагове“ на
Коментари Харесай

ДС: Нощният разпит оказва голямо въздействие на подследствения

Прийомите на Държавна сигурност към задържаните от нея „ врагове “ на Българска комунистическа партия за изтръгване на „ самопризнания “ са прилагани даже и на подследствени, които са били от редиците на самата компартия. Това демонстрира документ от архивите на Държавна сигурност, който разгласява онлайн.

Той съставлява персонална поверителна информация по отношение на: Резултатите от следствието на шпионската агент-провокаторска група на Славчо Трънски към 3 май 1951 година Документът е на отдела в Трето секретно политическо ръководство за битка с контрареволюцията, който е претрупан с гонене на така наречен политически нарушители. Обект на следствие са някои високопоставени членове на компартията, задържани по обвиняване, че са последователи на наказания на гибел и обесен през 1949 година вицепремиер и член на Централен комитет на Българска комунистическа партия Трайчо Костов.

Между арестуваните са някогашният пълководец на Търнския партизански отряд Славчо Трънски, шеф на военната академия „ Г. С. Раковски “ към оня миг, както и ген. Денчо Знеполски – някогашен шеф щаб на Търнския отряд и на Шести гвардейски пехотен полк (по време на ареста следна политикономия в Москва). Д документа е посочено, че на въпросите Трънски дава отговор с „ не знам “, само че е очебийно, че „ нощният разпит му оказа огромно влияние “. За Денчо Знеполски е посочено, че пред камерния сътрудник, подложен в килията му е декларирал, че е направил самопризнания, че е подписвал декларация в полицията преди 9 септември 1944 година и че същото му е споделил Трънски. Двамата са оправдани след гибелта на Сталин. Трънски е възобновен за няколко години на поста шеф на военната академия, а Знеполски приключва образованието си в Москва и по-късно е създаден в чин военачалник и зам.-началник на военната академия.

 slavcho1.jpg

 slavcho2.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР