Приятелството между железничаря от Люксембург Адолф Франк и основателя на

...
Приятелството между железничаря от Люксембург Адолф Франк и основателя на
Коментари Харесай

Люксембург се бетонира като офшорен център за китайските юани

Приятелството сред железничаря от Люксембург Адолф Франк и създателя на Китайската национална република - Мао Дзъдун - е станало основата на четиридесетгодишни тесни връзки сред най-многолюдната и една от най-малките страни в света. Франк (пламенен комунист) се е срещал неведнъж с китайския комунистически водач по работа и е споделял патенти за парните локомотиви, което му носи националното самопризнание в Китай. И през 1979-а "Бенк ъф Чайна " открива първия си чуждестранен клон точно в Люксембург.

Оттогава насам Великото херцогство подслонява европейските централни офиси на още шест китайски банки, както и административен център за трансгранични вложения в Китай и отвън него. Към края на юни 2019-а в Люксембург работят съвсем 80% от европейските фодове (включително британски), предлагащи вложения в азиатския исполин, сочи разбор на "Прайсуотърхаус Купърс ". През последните четири години цената на активите в люксембургските сдружения, предлагащи китайски скъпи бумаги, се е удвоила и е надхвърлила 40 милиарда щ. $ през април 2020-а, съгласно формалната статистика на "Рефинитив ".

През май 2011-а Люксембургската фондова борса първа в Европа записва облигации в офшорни юани (търгувани зад граница китайски пари). Оттогава насам тържището е пуснало в продажба 210 излъчвания на така наречен "dim sum " дълг на познати и известни китайски компании, търсени от вложителите с интерес към корпоративни бумаги в китайската валута. През юни 2019-а Люксембург е записал над една четвърт от международните "dim sum " излъчвания, изпреварвайки Англия, Хонконг и Тайван.

Великото херцогство е и измежду първата група европейски страни (включително Англия, Франция и Германия), избрани от Китайската Народна банка за центрове на офшорни юани, което им разрешава да обработват търговски покупко-продажби и финансови транзакции в Китай. През 2013-а люксембургският финансов регулатор оторизира първия дипломиран задграничен институционален вложител в юани по смисъла на съглашението с Европейския съюз за схемата за групови вложения в скъпи бумаги на предявител (UCITs). Това на процедура разрешава на основани във Великото херцогство фондове да аплайват за квоти за вложения в китайски скъпи бумаги.

Присъствието на огромни китайски банки пък окуражава и други китайски компании за финансови услуги да се откриват в Люксембург. Страната се трансформира и в желана насочна точка на китайски емитенти на зелени облигации, търсещи достъп до европейските пазари. През юли 2016-а "Бенк ъф Чайна " записва на люксембургската фондова борса зелен дълг за 2.8 милиарда щ. $ - първата зелена облигационна емисия, пусната от китайска финансова институция в континентална Европа.

Икономическият спад, провокиран от световната пандемия от ковид сътвори съществени провокации пред бизнеса на Люксембург с деноминирани в юани активи на Люксембург и спад на активите на работещите в страната фондове, инвестиращи в Китай. Въпреки това бизнесът на мениджърите на вложения във Великото херцогство е мощен - ръководените от него чисти активи са били над 4.6 трлн. щ. $ през февруари - съвсем с 10% повече, в сравнение с през същия интервал на предходната година.

Франческа Месини - шеф на консултантското звено на "Делойт " на групата за китайски услуги в Люксембург - е уверена, че китайците ще продължат да считат страната за база, от която да развиват европейския си бизнес. Просто поради неповторимите й и разположение измежду центровете за офшорни юани като много по-отдалечено от линиите на американо-китайските разпри средище спрямо Лондон и специфичните връзки на съдействие сред Острова и Съединени американски щати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР