Приятелствата, които възникват в училище или в парка, са важни

...
Приятелствата, които възникват в училище или в парка, са важни
Коментари Харесай

Защо детето няма приятели

Приятелствата, които пораждат в учебно заведение или в парка, са значими за децата. Приятелите обогатяват живота им, покачват самочувствието и обезпечават моралната поддръжка, от която те се нуждаят, когато имат нужда  - даже за такива неща като таблицата по умножение или да им напомнят някоя значима историческа дата. От позиция на развиването, образуването на сполучливи връзки с връстници е главно умеене, което децата ще употребяват и усъвършенстват през целия си живот.

Но за някои е мъчно да се впишат в класа, играещите в парка или която и да е друга група. Те мъчно открият мощни връзки с връстниците си и постоянно остават изолирани и евентуално самотни. Тези деца нормално не схващат за какво би трябвало да се споделят играчките или да се включват в игри, които не им харесват. Така обаче остават още по-настрани и последователно другите стопират да ги търсят.

Ето кои са аргументите за сходно държание и по какъв начин може да помогнете на детето в такава обстановка.

Развийте обществените му умения

Социалните умения не пораждат непринудено при всички малчугани. Импулсивните и хиперактивни деца постоянно работят по метод, който пречи на мощното им предпочитание за другарство. Някои се затрудняват да управляват гнева си, когато не могат да получат това, което желаят, и по този метод отчуждават другите деца.

Ако сте забелязали, че детето ви не взаимодейства добре със своите връстници, пробвайте да упражнявате неговото държание вкъщи. Обяснете му, че приятелите чакат същото положително държание от него. Тренирайте вкъщи да прави отстъпки и да приема другите такива, каквито са, започвайки с членовете на фамилията. Така то последователно ще усвои съществени обществени умения за колективен живот и ще сътвори другарства. Импулсивните деца също по този начин имат потребност от практикуването на разнообразни тактики за разрешаване на спорове с връстниците. Ролевите игри вкъщи са доста потребни за тях.

Най-важният модел за подражателство си остава майката. Затова доста внимавайте какво държание демонстрирате. Детето се учи от вас безусловно от първа ръка. Внимавайте по какъв начин говорите и се държите в фамилията, с околните и приятелите си. То попива всичко.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР