Приятели, съселяни, познати и непознати спасиха 16-годишния Георги Димитров -Бомбата

...
Приятели, съселяни, познати и непознати спасиха 16-годишния Георги Димитров -Бомбата
Коментари Харесай

Добра новина! Спасиха малкия ездач Георги от парализа

Приятели, съселяни, познати и непознати избавиха 16-годишния Георги Димитров -Бомбата от Каравелово. Момчето падна в басейн преди две седмици с главата надолу и гръбначните му прешлени безусловно се сплескаха. Сега ще може да се движи както преди нещастието и ще води пълностоен живот. Само за три дни за лекуването на Георги бяха събрани 4842.56 лв.. От тях 4560 са за интервенцията, осъществена в УМБАЛ „ Свети Георги” в Пловдив. Кампанията бе подета от приятелите на момчето - Иван Лалов, Пламен Нончев, Станислав Димитров. Кметът на Каравелово Славка Червенкова застана до тях, а Карловският общински съвет оказа помощ с парична сума за лекуването на Георги, написа " Марица ".

16-годишното момче пострада преди към две седмици, до момента в който с приятелите си Иван, Пламен и Станислав били на плаж в подбалканско село. Георги се подхлъзнал на ръба на басейна и полетял с главата надолу. Паднал с огромна мощ, а дъното било единствено на 1.20 метра. Шийните му прешлени се набили от удара. Момчето съумяло да се покаже над водата и да извика, че се сковава. Тримата другари го извадили стремително и го отвели на доктор, от там го превозили до болничното заведение в Пловдив.

Георги е един от най-колоритните и занимателни младежи на Каравелово. Той пораства в оскъдно семейство, татко му Димитър Дрянков отглежда няколко коня и крави, а майка му Антоанета се грижи за двегодишната му сестричка Михаела. От тригодишен Георги е в локалната кукерска група „ Белодрешковци”. Когато групата извършва ритуални танци по Сирни Заговезни, момчето освен се забавлява, а напълно се вживява в играта, описват в Каравелово.

От две години съдружие „ Любен Каравелов” и кметството в селото вършат обилна възстановка на освобождението на Каравелово от турско иго и на боевете на Шипка. Георги и приятелите му се обличат като турци, стават част от аскера и " влизат в багра ". На него тази роля му приляга най-вече и той я играе със същата безрезервност, с която се впуска в кукерските танци и с която работи по нивите с татко си, хвалят го локалните.

Момчето е израснало с конете, с грижите по кравите, с тежката селска работа и по тази причина не се бои от нищо, споделя приятелят му Иван Лалов. Той е с три години по-голям от Бомбата и в този момент отпътува на гурбет в Англия, но към този момент е спокоен, че приятелят му е опериран и ще се оправи. Операцията била комплицирана, поставили му нови дискове към прешлените на шията и малко по малко почнал да се раздвижва.

Досега Гошо не се плашеше от никаква работа, доста постоянно помагаше на хора от селото - оре, транспортира дърва или сено с каручката. А локалните го обичат, тъй като е все усмихнат и радостен и постоянно го викат, споделя Иван. И добавя: Надяваме се като оздравее, да бъде отново същият.

Георги доста обича конете, върви на животинския пазар по време на Карловския панаир в края на всяко лято с татко си. Помага му в развъждането на конете, доста им се радва, описват приятелите на Бомбата. Преди години претърпял още едно рисково рухване, този път от кон. Докато яздело, момчето полетяло от седлото и се стоварило върху земята.

От жестокото рухване получи контузия на черния дроб и съсиреци кръв в него. Слава Богу, не се наложи интервенция, лекуваха го с инжекции и се оправи. Ала въобще не се уплаши, продължи да язди и да работи, даже повече отпреди, споделя Иван.

Инцидентът с Бомбата трогна цялата Розова котловина. Още когато разбрахме, че интервенцията ще коства 4560 лв., ни стана ясно, че родителите му, които са небогати хора, няма да могат да я платят. А ние няма да оставим Георги да остане неработоспособен за цялостен живот, та той е единствено на 16 години, разясняват Славка Червенкова и приятелят на Бомбата - Иван Лалов. Момчетата незабавно създали няколко кутии за дарения и ги сложили в магазините на Каравелово с апел всеки да подари колкото може за интервенцията на Георги. Кметицата Славка насочи апел във Facebook, обиколи доста локални компании с молба да оказват помощ.

На съвещанието си предишния четвъртък ръководителят на групата общински съветници от Българска социалистическа партия Манол Манолов прикани сътрудниците си да поддържат фамилията на Георги. Старейшините пуснаха в кутия за дарения 241 лв. и гласоподаваха помощ от общината в размер на 1000 лв.. По банков път от разнообразни донори в страната дойдоха дарения от 10 до 50 лв., регистрира Славка Червенкова. Така по банков път се събрали 670 лв.. Общата сума от акцията в интерес на Георги е 4842.56 лв.. С нея родителите на момчето ще върнат парите, взети назаем от родственици и другари за интервенцията на Георги, ще остане и дребна сума от 200-300 лв. за лекуването на момчето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР