Привържениците на разрешаването новия коронавирус да циркулира сред хората с

...
Привържениците на разрешаването новия коронавирус да циркулира сред хората с
Коментари Харесай

Експерти критикуват остро опасната заблуда за стадния имунитет

Привържениците на разрешаването новия ковид да циркулира измежду хората с вярата за реализиране на стаден имунитет предизвикват " рискова илюзия ", лишена от научни доказателства, обявиха десетки здравни специалисти, представени от " Франс прес ".

В отворено писмо, оповестено в здравното списание The Lancet, повече от 80 експерти от университети по целия свят декларират, че единственият ефикасен метод за ограничение на непотребните жертви по време на пандемията е да се управлява разпространяването на заболяването.

Писмото идва, откакто доста американски медии тази седмица оповестиха, че висши чиновници от администрацията на Тръмп са изразили поддръжка за онлайн декларация за отбрана на стадния имунитет, която събра над 9 000 подписали по целия свят.

След като втора вълна на COVID-19 връхлита Европа, няколко страни вкараха още веднъж надзор върху придвижването и вкараха районни блокади.

Авторите на писмото споделят, че общественото и икономическото влияние на затварянето докара до " всеобща безнравственост и понижаване на доверието " в държавните ограничения за справяне с вируса.

Втората вълна също докара до възобновен интерес към по този начин наречения стаден имунитет, което допуска допускане на огромно неконтролирано огнище измежду хора, за които се счита, че са изложени на невисок риск от гибел или съществено заболяване от вируса.

Здравните специалисти изброиха голям брой дефекти в концепцията.

Първо, " неконтролираното предаване при по-млади хора рискува забележителна заболеваемост и смъртност в цялото население ", се споделя в писмото.

Това би имало пагубни човешки и финансови разноски, с изключение на големите здравни системи.

Авторите също по този начин означават, че е допустимо да се реинфектират с Covid-19.

Стадният имунитет не подсигурява, че тези, които са хванали вируса, ще останат ваксинирани против него за някакво значимо време.

Това би представлявало риск за уязвимите групи от популацията за " несигурно бъдеще ", споделят създателите.

Подобна тактика би довела до " повтарящи се епидемии " на Covid-19, сходни на тези, породени от многочислени инфекциозни болести, преди да бъдат измислени имунизациите.

" Това също би сложило неприемлива тежест върху стопанската система и здравните служащи, доста от които са умряли от Covid-19 или са претърпели контузия вследствие на нуждата да практикуват медицина при бедствия ", пишат те.

Световната здравна организация предизвестява от месеци, че стадният имунитет за Covid-19 е неосъществим без неизброени жертви.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебреезус съобщи, че концепцията е " неетична ".

" По-голямата част от хората в множеството страни остават податливи на този вирус ", сподели той.

" Оставянето на вируса да циркулира неконтролирано затова значи допускане на ненужни инфекции, премеждия и гибел. "

Директорът на СЗО за изключителни обстановки Майкъл Райън предизвести още през май, че всяка страна, преследваща стадния имунитет, прави " в действителност рисково пресмятане ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР