Привържениците на Алексей Навални планират протестно шествие на 23 януари

...
Привържениците на Алексей Навални планират протестно шествие на 23 януари
Коментари Харесай

Щабът на Навални организира протест в събота в Москва

Привържениците на Алексей Навални възнамеряват протестно шествие на 23 януари от Пушкинския до Манежния площад. Организацията става във Facebook, заяви " Дождь ".

След като през вчерашния ден съветският опозиционер бе наказан на 30 дни затвор поради нарушение на изпитателния период, получен по дело от 2014 година, той прикани последователите си да излязат и да стачкуват - " не поради мен, а поради вас ".

Днес за първи път Кремъл разяснява завръщането и ареста на Навални. В диалог с публицисти представителят на Путин - Дмитрий Песков, съобщи, че изказванията, че " преследванията против опозиционера са, тъй като Путин се бои от него, са цялостна нелепост ".

" Дождь " разгласява диалога:

- Според някои Путин се бои от Навални и по тази причина бе бързо задържан в нарушаване на закона. Как ще коментирате?

- Това са цялостни нелепости. Не е вярно да се асоциира президента с нарушавания на законите на Руската федерация. Съдебните управляващи имат искания към Навални,че е нарушил избрани правила. Това няма връзка с президента. Според статистиката в последните три  години има 18 000 сходни нарушавания на условни присъди.

-  И във всички тези 18 000 случаи е имало забележителна полицейска интервенция?

- Да, несъмнено. Издирвали са хора, карали са ги до полицията.

- Има и десетки арестувани на летищата?

- Щом някой нарушава реда, полицията взема ограничения.

- Навални прикани хората да излязат на улицата. Коментарът на Кремъл е?

- Тревожни апели. Ние не сме органът, който може да дава оценка на това. Но може да е мотив за избран разбор и експертиза.

- Притеснява ли се Кремъл от всеобщи митинги?

- Не.

- Западните страни излязоха с апели Навални да бъде освободен.-

-  Чухме ги. Но не считаме да ги вземем поради. Става дума за нарушаване на съветския закон от жител на Русия. 

- Навални не се е разписвал в полицията, тъй като по това време беше в Берлин. Все отново Путин се съгласи да го транспортират в Берлин....

- Няма несъгласие. Когато беше берлински пациент, правосъдните управляващи не го търсиха за нищо. Проявиха еластичност и схващане. Но когато берлинската болница Шарите заяви, че той към този момент не е техен пациент, казусът породи. 

- Но той продължи дълго още да се възвръща.. .

- Посочвам съответното изказване на болничното заведение. Можете и сами да го намерите.

- Путин акцентира, че ние съм правова страна. Но вчерашното правосъдно дело провокира доста въпроси.

- Съветвам ви да се обърнете към съда за уточнения. Мога да кажа, че напоследък поради коронавирус всички съдилища работят в необикновен режим. Но по тази причина е по-добре да питате съда.

- Казвате, че факторът Навални не е тематика за Кремъл. Но всички следяха в неделя връщането му в Русия. Как ще разяснява Кремъл високия му рейтинг и известност - освен у нас, само че и по света?

- Не сме склонни да преувеличаваме (влянието на Навални). Ние се стремим към трезва оценка на всеки и всичко. 

- Ягода на портрет в полицията...Предизвиква странни асоциации. (Става дума за някогашния началник на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) Хенрих Ягода, чийто портрет се видя в залата в полицията в Химки, където се гледа делото против Навални)

- Ни мисля, че президентът знае какви портрети висят в някакви пространства в Химки или в други региони на Русия. Ако се вълнувате от тези асоциации, питайте Министерство на вътрешните работи .

- Путин ще следи ли обстановката с Навални?

- Не, това не е случай, който се нуждае от специфичното внимание на президента. Правата на съветските жители са обезпечени от законите на РФ. Не отдаваме значение на интернационалното мнение в този случай. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР