Приучването на бизнеса към константно, регулярно субсидиране от държавата е

...
Приучването на бизнеса към константно, регулярно субсидиране от държавата е
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Регулярно субсидиране на бизнеса от държавата не бива да се случва

Приучването на бизнеса към постоянно, регулярно субсидиране от страната е проблем и не трябва да се случва . “ Тази позиция изрази пред БНР Стоян Панчев, икономист в Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП). Той разяснява предлагането да има стратегия за перманентна помощ на бизнеса в случаи на последващи рецесии като актуалната с Covid-19. Панчев е скептично надъхан по отношение на несъразмерното удължаванена някои от антикризисните ограничения в поддръжка на бизнеса.
Според икономиста през миналата година е имало необичайно систематизиране на средствата от позиция на икономическа успеваемост – той даде образец с  увеличението на пенсиите и уточни, че сходна е обстановката при чиновниците на Министерство на вътрешните работи, тъй като и двете групи жители не са били непосредствено наранени от рецесията, а приходите им не са били директно застрашени.

Относно мярката 60/40 Стоян Панчев означи, че продължаването й оставя от ден на ден въпросителни. Повечето й получатели са служащи от промишлеността, която към този момент не е в първичния си потрес от предходната година, посочи той. Реално тези помощи би трябвало да са фокусирани върху секторите, които остават наранени от затварянията , добави Стоян Панчев.

Кризата отстрани тематики табу за данъчната система , счита Панчев. „ Така че за мен е изцяло допустимо да забележим смяна в данъчната система. “

Предстоят огромни промени в доста системи, които са били наранени от тази рецесия. Кризата - и икономическата, и здравната, ще бъде катализатор на тези промени, предвижда Стоян Панчев. По думите му преформатирането на политическия диалог дава опция промени, за които се приказва от дълго време, да се случат действително .

Част от концепциите, които са били сложни за осъществяване преди Cоovid-19, в този момент в променената политическа конюнктура ще могат да намерят реализация, заключи икономистът. 

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР