Притиснат от все по-всеобхватните американски санкции, руският президент Владимир Путин

...
Притиснат от все по-всеобхватните американски санкции, руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин иска да се освободи от доларите, но вместо това Русия захвърля еврото

Притиснат от все по-всеобхватните американски наказания, съветският президент Владимир Путин заявяваше неведнъж през годините, а го повтори и тази седмица, че желае да се освободи от доларите. Но централната банка прави тъкмо противоположното, написа Bloomberg.

В коментара си пред депутати във вторник Путин съобщи, че е нужна " отмора " от щатската валута, с цел да се увеличи " икономическият суверенитет " на Русия, изключително в светлината на скорошните рестрикции в търговията, които той назовава " политически стимулирани ".

" Целият свят вижда, че монополът на $ е рисков и рисков за доста ", сподели президентът. " Резервите ни от злато и валута се диверсифицират и ще продължим да го вършим ".

Числата обаче описват друга история. Според последните данни на централната банка, делът на зелената валута в запасите се е покачила до съвсем 46 % през 2017 година от малко над 40% през миналата. Междувременно, запасите в евро са се сринали до съвсем 22% от над 32% през 2016 година и рекордните 43,8 % през 2009 година. Зад думите на Путин през годините, в които се оплакваше от " монопола на $ ", няма доста дейности.

Разбира се, би трябвало да погледнем към опита на Иран, която не сложи изключително въодушевяващ казус. Въпреки че понижи внезапно потреблението на долари и към този момент приема заплащания за по-голямата част от продадения нефт в евро, това не? носи изключително огромна отбрана, откакто Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от нуклеарната договорка.

Що се отнася до диверсифицирането на запасите, през последните години централната банка добави юани, както и канадски и австралийски долари, които към края на м.г. съставляват общо 7%. /money,bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР