Притежаваната от Google компания DeepMind и футболен клуб Ливърпул“ представиха

...
Притежаваната от Google компания DeepMind и футболен клуб Ливърпул“ представиха
Коментари Харесай

„Ливърпул“ и DeepMind с общ проект в областта на изкуствения интелект и футбола

Притежаваната от Гугъл компания DeepMind и футболен клуб „ Ливърпул “ показаха взаимно създадена от тях AI система. Тя се назовава TacticAI и задачата ѝ е да обезпечи по-голяма успеваемост при осъществяването на корнери.

Футболните ентусиасти знаят, че положителното осъществяване на статични удари (както и отбраната им) може да има решаващо значение за срещата. Технологиите от години са навлезли във футболната игра, само че вкарването на изкуствен интелект е сериозна крачка напред.

TacticAI е план, по който двете страни работят към този момент три години. В най-общ смисъл, TacticAI е AI система, която проучва предходни обстановки за корнер и планува какво би трябвало да се направи, с цел да е по-ефективно осъществяването на даден ъглов удар. Системата е обучавана посредством записи на 7 176 корнери, изпълнени през сезон 2020/21 в Премиърлийг. TacticAI употребява генеративен и предиктивен изкуствен интелект и геометричен метод при машинното образование за задачите си. Предположенията, направени от системата са желани в 90% от случаите от специалистите пред тези направени в живи мачове, пишат Гугъл. Tactic AI планува къде ще отиде топката след несъмнено осъществяване на корнер. Ефективността в прогнозите на системата са със 78% успеваемост.

Както знаят феновете на „ най-великата игра “, във футбола огромна роля нерядко играе шанса. В тази връзка е и относително невисокия резултат на системата. Но в това време, това може да усъвършенства AI системите и точността им. Това общо-взето мислят и DeepMind.

„ TacticAI показва капацитета на помощните AI техники, които да революционизират спорта за играчи, почитатели и треньори “, пишат те. Освен това спортове, като футбола съставляват динамичен домейн за развиването на изкуствения разсъдък. Те включват разрастващи се в действително време и включващи голям брой сътрудници взаимоотношение въз основата на мултимодална информация. Напредъкът на изкуствения разсъдък тук може да помогне в други области – от компютърните игри и роботите до ръководството на трафика.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР