Пристрастяването към социалните мрежи не е мит, а съвсем реален

...
Пристрастяването към социалните мрежи не е мит, а съвсем реален
Коментари Харесай

Какво е общото между Facebook и наркотичната зависимост?

Пристрастяването към обществените мрежи не е мит, а напълно действителен проблем, разкрива проучване на учени от Michigan State University.

Изследването, което е публилувано в научното издание Journal of Behavioral Addictions, показва, че хората, които употребяват непрекъснато обществените мрежи, постоянно показват някои от поведенческите признаци, присъщи за хора, пристрастени към кокаин или хероин, предава TechCrunch.

Учените помолили 71 участници в проучването сами да дефинират какъв брой постоянно употребяват Фейсбук.

След това участниците вземат участие в нещо, наречено „ Задача за хазарта в Айова “ (IGT) - типичен инструмент за проучване, който прави оценка доколко вземането на решения е влошено.

Тестът слага четири виртуални тестета с карти, които носят надлежно санкции или награди, карайки участниците в проучването да теглят карти от тестетата за увеличение на тяхната виртуална облага.

„ Участниците са осведомени, че някои тестета са по-добри от други и в случай че желаят да се оправят добре, би трябвало да заобикалят неприятните тестета, избирайки карти от положителните колоди ”, се прецизира в изледването.

Това, което откриват учените, е показателно.

Участниците в изследването, които са показали, че употребяват Фейсбук прекомерно постоянно, са се показали по-зле от тези, които не употребяват толкоз постоянно обществената мрежа, като непрекъснато посягали към двете „ неприятни ” тестета с карти, които дават обещание моментални облаги, само че в последна сметка водят до загуби.

Разликата в държанието е доста забележима в последния стадий на теста, защото участниците имат задоволително време да следят тестетата с карти, знаейки кое тесте носи максимален риск.

Тестът IGT се ипозлва в голям брой случаи – от пациенти с мозъчни проблеми до такива със взаимозависимост от хероин, само че потреблението на метода за инспекция на проблемите, идващи от зависимостта към обществените мрежи, е нещо ново.

Проучването не е доста в детайли, само че дава положителни насоки.

В идеални условия учените биха могли да следят сами доколко участниците са пристрастени към обществените мрежи, вместо да разчитат на тяхната самокритика. Освен това, актуалното проучване изследва единствено потребителите на Фейсбук, вместо да обхване всички налични обществени мрежи в интернет.

Учените показват, че са заложили на Фейсбук, тъй като е най-популярната обществена платформа в света, само че позволяват, че при тест с други уеб сайтове резултатите ще са сходни.

Така или другояче, проучването ясно демонстрира, че несъразмерната приложимост на обществени мрежи вреди на ясната преценка и води до промени в държанието, като към момента не знаем доколко се демонстрират тези признаци.

Нещо повече - заради методологичния темперамент на поведенческите проучвания и постоянно извънредно продължителния развой на издание, евентуално още дълго време няма да знаем точните заключения от проучванията, свързани с използването на обществените мрежи.

Последното проучване обаче дава визия, че интернет и обществените мрежи оказват действително влияние на държанието на потребителите. Засега обаче няма по какъв начин да забележим цялата картинка, тъй че ясно да бъдат дефинирани проблемите, свръзани с несъразмерната приложимост на обществените платформи./profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР