Прищина обвини Белград в отвличане на полицаиВучич предупреди за опасност

...
Прищина обвини Белград в отвличане на полицаиВучич предупреди за опасност
Коментари Харесай

Косово затегна контрола по границата със Сърбия

Прищина упрекна Белград в похищение на служители на реда

Вучич предизвести за заплаха от нова война на Балканите

Косово стегна контрола на границата си със Сърбия откакто сръбските сили арестуваха трима косовски служители на реда от сръбските сили. Това съобщи през днешния ден косовският министър председател Албин Курти, като настоя за незабавното освобождение на арестуваните, съобщи Ройтерс.

Белград и Прищина показаха разнообразни места за ареста на тримата служители на реда и си насочиха взаимни обвинявания в нелегално прекосяване на границата.

“Настояваме за незабавното освобождение на тримата отвлечени служители на реда и призоваваме интернационалната общественост да осъди акта на експанзия на Сърбия ”, отсече Курти.

Сръбският президент Александър Вучич пък, който твърди, че тримата косовски служители на реда са били задържани надълбоко в сръбска територия, се срещна през днешния ден с посланиците на Европейски Съюз и на пет западни страни - Съединени американски щати, Италия, Франция, Германия и Англия, известни като Групата на квинтета.

“Говорих с представители на Европейски Съюз и Групата на квинтета. Помолих ги да създадат всичко по силите си, с цел да попречат на Курти да стартира нова война на Балканите ”, написа Вучич в профила си в Инстаграм след извършените срещи.

Арестите на служителите на реда са най-скорошното от поредност от конфликтни събития, които покачиха напрежението сред Косово и Сърбия, предизвиквайки страхове от възобновяване на насилието сред тях.

На граничния пункт Мердаре - най-големият сред Косово и Сърбия, сутринта се образува дълга колона от камиони след решението на Прищина да забрани прекосяването на камиони със сръбски регистрационни номера и сръбски артикули.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР