Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО ще бъде фундаментална

...
Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО ще бъде фундаментална
Коментари Харесай

Турция още очаква от Швеция конкретни действия срещу тероризма, ако иска да влезе в НАТО

Присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО ще бъде фундаментална смяна в геополитиката и на двете страни. Стокхолм и Хелзинки имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи.

Ако това в последна сметка се случи, ще се постави завършек на над 200 години шведска необвързаност. Финландия пък одобри неутралитет след горчивото проваляне от Съветския съюз по време на Втората международна война. 

Без поддръжката на всички членове на НАТО обаче Швеция и Финландия не могат да се причислят към военния алианс, а съществена спънка се явява точно Турция. 

Ердоган упреква двете скандинавски народи, че укриват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК). Тя се смята за терористична организация в Турция, която поддържа Фетхуллах Гюлен, упрекнат за опита за прелом през 2016 година Анкара изиска съответни ограничения от Швеция и Финландия за битка с тероризма.

Трите страни подписаха съглашение на срещата на върха на НАТО в Мадрид предишния месец за унищожаване на ветото на Анкара в подмяна на задължения за битка с тероризма и експорт на оръжие. Турция съобщи, че ще следи от близко използването на съглашението, с цел да ратифицира техните кандидатури за участие.

Говорейки след срещата си с премиера на Швеция Улф Кристерсон, Ердоган уточни, че скорошното обновяване на износа на оръжие за Турция е позитивна стъпка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР