Присъда на Апелативен съд – Пловдив от 6 месеца лишаване

...
Присъда на Апелативен съд – Пловдив от 6 месеца лишаване
Коментари Харесай

Осъдиха шофьор, блъснал жена, опитваща се да пресече през магистралата

Присъда на Апелативен съд – Пловдив от 6 месеца отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период и половин година без право за ръководство на моторно транспортно средство (МПС) , бе постановена по отношение на мъж, блъснал жена на автомагистралата. Вследствие на злополуката, потърпевшата е умряла. Присъдата бе доказана от състав на Върховния касационен съд (ВКС). Подсъдимият е приет за отговорен и наказан от Пловдивския областен съд на една година отнемане от независимост условно.
Трагедията се е разиграла на 10.01.17 година на 132 километър на автомагистрала „ Тракия “. При ръководство на товарен автомобил „ Мерцедес “ водачът е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на жена, която се опитвала да пресече . Инцидентът е станал вечерта, при изискванията на мощен снеговалеж. Установено е, че лидерът е карал с 63 км/ч на заснежено платно, когато се появила група от пешеходци. Хората пресекли преди потърпевшата, като задачата им била да стигнат до отсрещния паркинг, в непосредствена непосредственост до бензиностанция. Според Върховен касационен съд, вярно в претекстовете си апелативните магистрати са обосновали извода си, за какво лидерът е бил задължен и е могъл да планува настъпването на произшествието.
При извършеното правосъдно разследване е открито, че при зона на действителна видимост от фаровете на къси светлини към 40 метра, лидерът е следвало да ръководи автомобила със скорост от 41 км/ч , поради снеговалежа и изискванията на нощна видимост, с цел да предотврати удара. Той обаче се е движел с 63 км/ч - скорост, която е била механически несъобразена с действителната конюнктура, съгласно основанията за присъдата. Апелативният съд е приел, че въпреки подсъдимият да е карал със доста по-ниска от позволената за този сектор на пътя скорост, в тази ситуация позволеното нарушаване е по отношение на избора на безвредна за придвижването такава. Поради това, без значение от сериозното съпричиняване на злополуката, от страна на починалата жена, която е пресичала автомагистралата в жестоко нарушаване на разпоредбите , лидерът на товарния автомобил също има виновност, считат магистратите. Той е трябвало да избере такава скорост, че да може да спре в осветената част на късите светлини.
Предвид всички претекстове и доказателства, присъдата на мъжа е понижена от една година на 6 месеца отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период, като дружно с това, е лишен от правото да ръководи МПС за период от половин година. Решението е дефинитивно и към този момент е влезнало в действие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР