Природозащитници излизат на протест за спасяване на морето, горите и

...
Природозащитници излизат на протест за спасяване на морето, горите и
Коментари Харесай

Природозащитници излизат на протест срещу безобразията по морето и планините

Природозащитници излизат на митинг за избавяне на морето, горите и планините на 25 юни, в 6.30 часа пред Паметника на Алеко на столичния бул. "Витоша ".

Проблемът са признатите при започване на месеца на първо четене промени в Закона за биологичното многообразие, които съгласно природозащитниците, ще задълбочават проблемите, поради които Европейската комисия отвори наказателна процедура против България. Те слагат под въпрос достъпа до европейски средства за строителство на автомагистрали, в това число и автомагистрала Струма както и за прехвърлянето на същите пари към други планове за автомагистрали. Коалиция от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ дефинира дейностите на Министерство на околната среда и водите в отговор на отворената от Европейската комисия наказателна процедура против българската страна, като изцяло несъответстващи.

"ГЕРБ и Обединените патриоти са на път да унищожават цялата мрежа Натура 2000. Промените в Закона за биологичното многообразие, готови от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем! Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна процедура, в случай че не излезем в този момент против всички промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000 ", обясниха уредниците.

Природозащитниците са недоволни, че още 4 години няма да се одобряват природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко капиталово желание, както до момента, ще бъде разрешавано от Министерство на околната среда и водите.

"Още 4 години Министерство на околната среда и водите няма да дефинира превантивни ограничения против унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години неналичието на такива ограничения доведоха до огромни загуби на природата на нашите гори, реки, аграрни земи и Черноморското крайбрежие. Ще се анулира ролята на учените, притежателите и жителите в процеса по запазване на мрежата ", настояват от неправителствената коалиция "За да остане природа в България " и допълват, че ще се разпилее скъп запас за ръководство на предпазените зони.

Предложенията са признати на първо четене, чака се доста скоро да бъдат гледани и на второ четене. Никое от мненията на гражданските организации и научните институции до в този момент не бе чуто. Искането в този момент е - всичко, което визира Натура 2000, да се отстрани от измененията в Закона за биологичното многообразие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР