Природното местообитание Понто-сарматски степи“ с код 62С0 представлява сухо тревно

...
Природното местообитание Понто-сарматски степи“ с код 62С0 представлява сухо тревно
Коментари Харесай

Какво са понто-сарматските степи на Калиакра

Природното местообитание „ Понто-сарматски степи “ с код 62С0 съставлява изсъхнало тревно местообитание с типове растения, приспособени към плитки и каменисти почви в комбиниране със характерния климат и релеф на Добруджа. 

Сред типовете растения присъщи за степите са теснолистният божур, морският пелин, ирисът. Степните местообитания са доста чувствителни към човешката активност и елементарно могат да бъдат унищожени при разораване или разкопаване, тъй като по този начин се разрешава навлизането на плевелна растителност и възобновяване на първичния комплекс от типове е извънредно сложен и нескончаем развой без гаранции за триумф. 

Сред типовете птици, присъщи за степните местообитания са дебелоклюната чучулига, късопръстата чучулига, туриликът, черногърбото каменарче. В Защитена зона „ Калиакра “ се опазват най-значимите популации на тези типове у нас,именно заради наличието на Понто-сарматски степи.

На територията Европейския съюз Понто-сарматски степи се срещат само в българската и румънската част на Добруджа, в Черноморския биогеографски регион. 

Поради високата си степен на застрашеност и накърнимост тези местообитания са строго предпазени на територията на Общността. Това значи, че те не могат да бъдат увреждани или унищожавани под никакъв предлог. Изключение за тях се позволява само, в случай че даден план потвърдено не може да се реализира на различно местонахождение и са налице аргументи от висш публичен интерес, свързани само с националната сигурност и човешкото здраве; местообитанието, което ще бъде изгубено, да бъде възобновено на друго място със същата или по-голяма повърхност преди пускане на дадения проект; Европейската комисия е дала единодушието си за реализиране на плана въз основа на показаните доказателства по горните две условия.
Това условие на Директивата е транспонирано в Закона за биологичното многообразие и следва да се ползва за всички планове, описват от Българското сдружение за отбрана на птиците. 

Унищожаването на Понто-сарматски степи е престъпно действие по силата на Наказателния кодекс – член 278в, ал.1 гласи: „ Който незаконно унищожи или повреди предпазена територия или местообитание - предмет на запазване в предпазена зона, се санкционира с отнемане от независимост до три години или пробация, както и с санкция от две хиляди до 10 хиляди лв.. “

В допълнение предпазените зони в България се афишират двустепенно – първо с решение на Министерски съвет (осъществено през2007 и 2008 г.) и второ – с самостоятелна заповед на Министъра на околната среда и водите.

В съответния случай предпазена зона „ Комплекс Калиакра “, както и всички останали предпазени зони за местообитания, към момента не е оповестена с самостоятелна заповед, което е трябвало да стане до 2016 година Директивата за местообитанията изисква за към момента необявените предпазени зони да се ползват прецизни правила за отбрана, с цел да се предотврати увреждането на местообитания и типове, до момента в който тече процедурата по оповестяване.

Това условие е транспонирано в член 19 на Закона за биологичното многообразие, послужил като съображение за издаване на заповедта на Министъра на околната среда и водите от 28 юли 2017 година за превантивна отбрана на Понто-сарматските степи в Защитена зона „ Комплекс Калиакра “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР